Министър Кралев откри обновената зала по щанги на „Черно море“

По-рано през деня той даде старт и на лекоатлетическия пробег „Варна“, организиран от клуба по лека атлетика „Черно море“

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри обновената зала по вдигане на тежести, която се намира в спортен комплекс „Черно море“. Интериорът на залата е ремонтиран със собствени средства на клуба по вдигане на тежести „Черно море“. През следващата година държавата ще помогне за укрепването на залата отвън, пое ангажимент министър Кралев. В последните три години Министерството на младежта и спорта е инвестирало близо 400 000 лв. в ремонтни дейности по зала „Владислав“ в комплекс “Черно море“ – извършена е цялостна хидроизолация на покрива, залата е газифицирана, изградена е нова осветителна инсталация и са изцяло обновени санитарните възли.

„Този комплекс го чувствам като мой дом. Не е тайна, че вдигането на тежести е един от най-успешните български спортове, но е в много тежка криза в световен мащаб. В щангите сме преживявали страхотни моменти и невероятни драми, свързани с допинга, но всички работим за ренесанса на българските щанги. Много съм благодарен, че във Варна има хора, които се съгласиха да оглавят този спорт, като инвестират собствени средства, за да върнат славата му“, каза Красен Кралев. „Когато виждаме, че има хора, които инвестират собствени средства, за да подкрепят един от спортовете, включени в системата на Черно море, няма как държавата да не подкрепи също проекта. Най-важно е да се укрепи залата и смятам, че следващата година ще успеем да го направим“, добави министърът.

На откриването на залата присъстваха още председателят на Сдружения спортни клубове „Черно море“ Григор Фиданов, изпълнителният директор на ССК „Черно море“ Бончо Бонев, председателят на клуба по щанги на „Черно море“ Ивелин Митев и изпълнителният директор Ирина Митева. Гости в залата бяха олимпийският шампион по шанги Янко Русев, световната шампионка Изабела Рифатова и олимпийският медалист по бокс Ивайло Маринов.

Пожелавам успех на ръководителите на клуба, на треньорите, на състезателите. Да сме живи и здрави, да видим как българските щанги се възраждат отново с участието на клуб „Черно море“, пожела министър Кралев и изрази надежда, че варненски състезател ще спечели медал от предстоящото световно първенство по вдигане на тежести.

По-рано през деня Красен Кралев и Бончо Бонев, който е председател и на клуба по лека атлетика на „Черно море“ дадоха старт на лекоатлетически пробег „Варна“ в Морската градина. Лекоатлетическият пробег е част от програмата на инициативата Европейска седмица на спорта #BeActive в морската столица и е първото състезание от стартиращите днес трети Черноморски младежки игри, организирани от ССК „Черно море“.

Европейската седмица на спорта е инициатива на Европейската комисия, чиято основна цел е да промотира активния начин на живот, а Министерството на младежта и спорта е неин координатор в България.

Когато бях активен състезател като вас, мечтата ми беше да има такъв пробег във Варна, за да мога да се състезавам пред родна публика. От 17 години поред този пробег е факт. С тези думи се обърна министър Кралев към участниците в лекоатлетически пробег, които са над 100. „Надявам се колкото се може повече от вас да привличат свои приятели към спорта, да покажете магията на любимата лека атлетика и на други младежи“, пожела министърът на младите лекоатлети.

Министър Красен Кралев ще закрие днес Европейската седмица на спорта #BeActive в морската столица с голямо спортно-музикално шоу в зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта от 18.00 часа.