Гутериш: Кризата в Мианма е "хуманитарен кошмар"

Той настоя властите в Мианма да прекратят военните операции в западната част на страната

Ситуацията в Мианма се превърна в хуманитарен кошмар и кошмар по отношение на човешките права, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш вчера на заседание на Съвета за сигурност, цитиран от световните агенции.
Той настоя властите в Мианма да прекратят военните операции в западната част на страната и да осигурят безпрепятствен достъп за оказване на хуманитарна помощ на мюсюлманското малцинство рохинга, посочва Франс прес.
Гутериш призова мианманското правителство "да осигури безопасно, доброволно, достойно и трайно" завръщане в родните им райони на бежанците, избягали от Бангладеш.
Положението на място изисква спешни действия за защита на хората и облекчаване на страданията им, за предотвратяване на още по-голяма нестабилност, за заемане с корените на проблема и намиране на трайно решение, подчерта генералният секретар.
Позовавайки се на смразяващи свидетелства за крайно насилие и за сериозни нарушения на правата на човека, за безразборна стрелба, използване на противопехотни мини срещу цивилни и за сексуално насилие, ръководителят на ООН заяви, че всичко това е недопустимо и трябва да спре незабавно.
Гутериш отново осъди атаките на 25 август, извършени от бунтовници рохинга и предизвикали насилието. Той обаче изтъкна, че последвалата хуманитарна криза е не само благодатна почва за радикализация, а и излага уязвими хора, включително деца, на опасност от страна на престъпни елементи, в това число трафиканти, отбелязва ДПА.
Ако не се направи нищо за прекратяване на това системно насилие, има опасност то да обхване централните части на щата Рахин, където още 250 000 мюсюлмани може да бъдат принудени да бягат, предупреди Гутериш.
Генералният секретар каза, че по инициатива на ООН на 9 октомври ще се състои конференция на дарителите, но не уточни къде.
Масовото бягство на хора от общността рохинга от Мианма вчера надхвърли половин милион бежанци, пристигнали в Бангладеш от край на август досега.
Посланичката на САЩ в ООН Ники Хейли призова страните на престанат да снабдяват с оръжие Мианма заради насилието над рохингите. Не бива да се страхуваме да наречем действията на властите в Мианма с истинското им име: жестока, последователна кампания за етническо прочистване, каза Хейли пред Съвета за сигурност, цитирана от Ройтерс. Това е позор за мианманските висши ръководители, жертвали толкова много в името на открита, демократична Мианма, добави тя.
Група сенатори от Републиканската и от Демократическата партия призоваха правителството на Доналд Тръмп да използва цялото си влияние в помощ на решаването на кризата с рохингите в Мианма и Бангладеш.