Регионална демографска стратегия готви социалното министерство

Новините

29-09-2017, 09:42

Снимка:

Пресцентър Областна управа-Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

През 2016 г. в Област Русе са регистрирани 771 сърдечни инфаркта

Султанка Петрова посети вчера Русе

Областният управител на област Русе Галин Григоров със заместниците си  Валентин Колев и Свилен Иванов проведоха работна среща със Султанка Петрова, заместник-министър на труда и социалната политика и нейния екип. Темата беше демографските и социални проблеми на национално и регионално ниво.

Григоров сподели, че преодоляването на демографската криза ще насърчи инвестирането на повече средства в районите с постепенно намаляващо население като по този начин ще се затвори спиралата обезлюдяване – спад на инвестициите и изоставане на съответния регион. Това би намалило различията между отделните региони.

По време на срещата бяха обсъдени приложими за региона форми на взаимодействие и партньорство в социалната сфера, както и конкретни идеи за повишаване на жизненото равнище на населението. Бяха презентирани и възможности за ограничаване неравенствата в обществото чрез воденото на социално-отговорен бизнес и националната политика в областта на социалната икономика.

След проведената дискусия експерти от Министерството на труда и социалната политика ще очертаят силните и слабите страни и ще систематизират насоки за действие за  повишаване на жизненото равнище и справяне с демографския проблем, съобщават от Областна администрация.

Предложенията от инициативата в Русе ще станат част от разработваната от министерството на труда и социалната политика  „Регионална демографска стратегия“,  с цел подобряване на неблагоприятните демографски тенденции.     

Сред участниците в събитието бяха представители на местната, изпълнителната власт, неправителствения сектор и граждани.