ЕК: В ЕС миналата година са се намирали един милион мигранти

Половината от тях не отговарят на изискванията да останат и следва да бъдат върнати там, откъдето идват

В ЕС миналата година са се намирали един милион мигранти, като половината от тях не отговарят на изискванията да останат и следва да бъдат върнати там, откъдето идват. Това показват данни, представени днес от Европейската комисия.
Отбелязва се, че вече са издадени заповеди за връщането на половин милион души, но едва 226 хиляди от тях наистина са напуснали ЕС. В общия случай връщанията се извършват от държавите от ЕС, а не от граничната служба "Фронтекс".
От началото на тази година "Фронтекс" е върнала близо 9000 мигранти, през миналата година - близо 8000, а през 2015 г. едва 3565 души. Подлежащите на връщане са чужденци, проникнали в ЕС незаконно и които не произхождат от опасна държава.
Статистиката показва, че от началото на тази година в ЕС убежище са получили 21.5 на сто от пристигналите сомалийци, 28.5 на сто от гвинейците, 17 на сто от гражданите на Бангладеш, 28 на сто от жителите на Кот д'Ивоар и всеки трети малиец. ЕК призова днес за ускоряване на изпълнението на решенията за прогонване на чужденци.