Радев: Заставам зад служителите си, няма да позволя нападения над полицаи!

Политика

28-09-2017, 18:21

Снимка:

mvr.bg

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

В НС предстои гласуване на доклад за състоянието на националната сигурност

Вътрешният министър проведе редовен месечен брифинг с медиите

Четири бяха основните теми, върху които министър Валентин Радев се спря на редовния месечен брифинг: безопасност на движението; противодействие на контрабандата; подготовка на зимния туристически сезон от страна на МВР и резултат на анализ за жертвите от инциденти при пожари. Той постави пред медиите още един акцент – тревожната тенденция на нарастване на нападение над полицаи
В резултат от предприетите действия и засиления ефективен контрол над участниците в движението по пътищата към момента има намаление на катастрофите, загиналите и ранените в сравнение със същия период на миналата година, обяви вътрешният министър. От началото на 2017 г. до 25 септември на територията на страната са станали 4950 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 460 и са ранени 6281 души. През същия период на миналата година тежките катастрофи са били с 579 повече, загиналите – с 54 повече, а ранените – със 712 повече. Най-много тежки пътни инциденти са настъпили на територията на СДВР и областните дирекции в Пловдив и Варна, а най-малко в Търговище, Перник  и Ямбол. Най-голям е броят на загиналите в София, Пловдив и Бургас, а най-нисък - в Хасково, Видин и Перник. За първите 25 дни на месец септември тази година при 522 тежки инцидента са загинали 48 и са ранени 655 участници в движението по пътищата. За сравнение на същия период  миналата година тежките са били със 78, загиналите – с 9 , а ранените – с 87 повече. Основните причини за възникване на катастрофи се запазват - несъобразена и превишена скорост, неправилни маневри, отнемане на предимство и навлизане в лентата за насрещно движение. По думите на министър Радев за ефективния контрол влияние оказаха и законодателните промени, влезли в сила от 21 януари тази година, както и последните промени в Закона за движение по пътищата. Във връзка с тези промени и предприетите мерки спрямо най-опасните водачи на пътя са прекратени регистрациите на 8916 моторни превозни средства. От тях - 5218 за управление на без свидетелство, 3051 за управление след употреба на алкохол и 647 - след употреба на наркотични вещества. Той припомни, че този месец се проведе и полицейската операция EDWARD, подкрепена от Европейската комисия и посветена на Европейската седмица на мобилността (16 – 22 септември 2017 г.). По предложение на Европейската мрежа на службите на пътна полиция ТИСПОЛ за втора година 21 септември беше обявен за Европейски ден без загинали на пътя. По покана на МВР и Главна дирекция „Национална полиция“ в операцията се включиха държавни и неправителствени органи. За България Европейският ден се проведе под мотото „Спаси животи!“. Резултатите са: 19 тежки пътнотранспортни произшествия с 1 загинал и 25 ранени.
По отношение на противодействието на контрабандата министър Валентин Радев отчете очерталата се тенденция за запазване на ниско ниво на контрабанда на цигари, алкохол и горива. Той отбеляза много добрата работа на служителите на ГДБОП в тази посока и илюстрира постигнатото в цифри. През периода януари – август 2017 г. са иззети съвместно с Агенция „Митници“: 21 398 022 къса цигари/ с 56,7% по-малко от иззетите цигари през същия период на 2016 г./, 35 090 кг нарязан тютюн / с 50,2% по-малко от същия период на 2016 г./, 224 316 л газьоли /13,6% по-малко от същия период на 2016 г./, 144 053 л етилов алкохол /с 11,9% повече в сравнение със същия период на 2016 г. /. Само при извършени операции от структурите на МВР за периода януари – август 2017 г. са иззети 10 128 866 къса цигари, 20 156 кг тютюн, 10 709 л етилов алкохол и 10 602 л газьоли. Вътрешният министър допълни, че остава трайна и тенденцията за задържане на сравнително ниски нива при разпространението на цигари без акцизен бандерол на територията на страната. На среща с „Инициатива срещу незаконната търговия с цигари“ на 26 септември бяха отчетени резултати за второто тримесечие на т.г. от проучване на пазара чрез събиране и анализ на „празни кутии от цигари“.  Постигнато е най-ниско ниво на незаконна търговия, откакто се осъществява проучването в България, т.е. от 2007 г. – 7%, или с 1,1 процентни пункта по–нисък резултат от същия период на 2016 г. 
МВР вече предприема мерки, както всяка година, за туристическия сезон през зимата, обяви министър Радев. Той поясни, че ГДНП е започнала подготовка. Поискано е от териториалните структури да изготвят планове за дейността, свързана с противодействието на престъпността, опазването на обществения ред, пожарната безопасност в туристическите комплекси и туристическите райони и обекти. Целта е да се прецизира необходимостта от сформиране на съвместни полицейски наряди със служители от други европейски държави, с оглед осигуряване на сигурността на чуждите туристи (точен разчет и обосновка, районни управления, брой служители, направления на дейност, смени и др.). През декември 2017 г. предстои и вече традиционната среща на министъра на вътрешните работи с посланиците на заинтересованите държави по въпросите на масовия туризъм. В рамките на предприеманите мерки, преди започване и по време на активния зимен туристически сезон, ще бъдат проведени работни срещи с кметовете на общини и с представителите на местните комисии за обществен ред и сигурност и за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни лица, представителите на консултативните съвети по въпросите на туризма към съответната община, представителите на браншовите туристически сдружения, туроператори и/или туристически агенции, лица предлагащи места за настаняване и др. Ще продължи  осъществяваният контрол на дейността на частните охранителни фирми в курортните комплекси и обменът на информация за лица, склонни към извършване на престъпни деяния и нарушения на обществения ред.
Изразяваме тревога от увеличаването на броя на загиналите при пожари, съобщи министър Валентин Радев, който предостави анализ от статистическите данни на ГДПБЗН. За да се изведе тази тенденция е обхванат период от последните 21 години – от 1995-2016 г. са възникнали 616 478 пожари, от които 189 955 пожари са с материални загуби. Вследствие на 6569 пожара са загинали 2 299 граждани. През анализирания период има постепенно нарастване на броя на загиналите  лица. Това се забелязва добре, когато разделим целия период на два подпериода по 11 години. Ако вземем загиналите, през 1995-2005 г. средният годишен брой на загиналите е 99,64. През 2006-2016 г. този среден годишен брой е 109,36 . Видна е тревожната тенденция от  увеличение с 9,76% на средния годишен брой загинали.  Сред загиналите преобладават лицата във възрастовите групи от 19 до 60 г.. – 38,37% и над 70 г.. – 37,32%. Най-малко са загиналите на възраст от 15 до 18 г. – 0,44% и от 8 до 14 г.. – 1,0%. При анализа на статистическите данни за загиналите и пострадалите по месеци се забелязва сезонност в тяхната динамика. Най-голям е броят на загиналите при пожари по време на отоплителния сезон от началото на м. октомври до края на м. март – 1 595 броя. Като основна причина за тежките случаи се сочи небрежност при боравене с открит огън“ – 400 е броят на загиналите, следвани от неправилно ползване на отоплителни уреди, умисъл, техническа неизправност или неправилно ползване на нагревателни уреди. Друг еднозначен извод е , че най-голям е броят на загиналите и пострадалите граждани при пожари в жилищни сгради /за целия период са 1 873 души (81,47%). В този смисъл се отчита и липсата на противопожарен контрол. По думите на министъра, на практика след въвеждането на жилищните сгради в експлоатация не се осъществява противопожарен контрол, както от страна на ГДПБЗН – МВР (няма нормативно изискване), така и от структурите в жилищните сгради, създадени по закона за етажната собственост. Поставянето на пожароизвестителни системи и пожаротехнически средства за първоначално гасене (пожарогасители) е оставено единствено на инициативата на живущите. В този смисъл усилията се насочват върху превантивната работа, провеждането на комплекс от мероприятия – контрол и обучение на живущите за боравене с пожарогасители, както и предложения за законодателни инициативи в дългосрочен план.
Нападенията над полицаи зачестяват и това е тревожно, нито аз, нито политическото и професионално ръководство на МВР ще позволим тази тенденция да продължава, заяви категорично министър Валентин Радев. Той посочи следните факти:  през 2016 година инцидентите със служители на МВР са 284, в сравнение със същия период на 2015 г. те са били 196. През първите шест  месеца на  тази година са регистрирани 176  инцидента, като за същия период на миналата те са били 139. Най-голям брой посегателства над полицаи са регистрирани на териториите на Бургас, Плевен, София и Хасково. Министър Радев осъди наблюдаващата се тенденция на посегателства, както над полицаи, така и над лекари и учители. Като ръководител на МВР той застава зад своите служители и като първа крачка чрез медиите отправи своеобразно предупреждение към гражданите, които посягат на униформени. Обмислят се и се обсъждат варианти за допълнително обучение на полицаите за самоотбрана, как да използват оръжие при такива случаи, както и докъде се простират правомощията им. Моята грижа е да направим необходимото, за да не позволим тази тенденция да продължава, заяви министър Валентин Радев.