ЕС и Великобритания се разминават в оценката си за полезността от поредния кръг преговори

Основният въпрос за гражданските права след напускането на Великобритания остава

ЕС и Лондон се разминаха днес в оценката си за постигнатия напредък в четвъртия кръг от преговорите за напускането на Великобритания.
Главният британски преговарящ Дейвид Дейвис настоя на пресконференция, че е направена "решителна стъпка напред", докато главният преговарящ на ЕС Мишел Барние определи напредъка като "недостатъчен". Великобритания иска да бъде най-силният партньор и съюзник на ЕС, посочи Дейвис.
По неговите думи по повечето въпроси, свързани с правата на гражданите, позициите са били сближени. Основният въпрос за гражданските права след напускането на Великобритания остава, не би трябвало думата да има Съдът на ЕС, уточни Дейвис. Още нямаме споразумение по механизма за тълкуване на европейското право, добави той.
По-нататък ще уточним подробности по финансовите задължения, добави британският преговарящ. Според него по въпроса за Ирландия е бил постигнат "известен напредък". Ще запазим прилагането на европейските стандарти в областта на ядрената енергия. Остават някои въпроси, за чието решаване се изисква прагматизъм, по тях мненията ни се разминават, обобщи Дейвис.
Попитан дали Великобритания предвижда да въведе визи за граждани на ЕС, например българи, румънци и поляци, Дейвис посочи, че неговата страна ще има занапред свободата да преценява самостоятелно миграционната си политика. Това не означава, че гражданите на ЕС няма да могат да посещават Великобритания или да работят в нашата страна, добави той.
Успяхме да постигнем яснота по някои въпроси, по други остава още работа, коментира Барние. Не се споразумяхме за ролята на Съда на ЕС в спазването на договореностите. Великобритания засега не е изчислила задълженията си към бюджета на ЕС, произтичащи от членството в Общността. За нас решението е да се изпълнят всички поети ангажименти. Още не сме постигнали достатъчен напредък, заяви Барние.