Депутатите приеха Годишния доклад на Комисията за регулиране на съобщенията

Политика

28-09-2017, 10:47

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Депутатите приеха Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2016

В пленарната зала повече дебати предизвика доклада, свързан с анализа на пощенските услуги

Парламентът прие Годишния доклад на Комисията за регулиране на съобщенията за 2016 г., предаде Агенция „Фокус“. Към 31 декември 2016 година с 2.4% е спаднал броят на предприятията, регистрирали намерение да осъществяват дейност по предоставяне на обществени електронни услуги. През 2016 година дейност са осъществявали 856 предприятия, спадът им е 4.04% в сравнение с предходната година. Обемът на пазара на електронни съобщения в България през 2016 година възлиза на 2.4 млрд. лева.

Депутатите приеха и още един Годишен доклад на Комисията за регулиране на съобщенията с анализ на пощенските услуги за 2016 година. От доклада става ясно, че участниците на пощенския пазар нарастват с 4% в сравнение с предходната година. Обемът на пощенския пазар е около 393 млн. лева и отбелязва ръст с 25% спрямо 2015 година. Народните представители гласуваха със 103 гласа „за“, 3 „против“ и 51 „въздържал се“.

В пленарната зала повече дебати предизвика доклада, свързан с анализа на пощенските услуги. Депутатът от „БСП за България“ Валери Жаблянов заяви, че ръстът е 77 млн. лв. или изчислен на 18% според доклада на транспортната комисия, но в доклада, представен от КРС, ръстът от 2015 г. към 2016 г. е записан, че е 27%.

„От къде идват тези 8% разлика в доклада на комисията и този на КРС? Разминаването е доста съществено. Има ли някаква идея за развитието на „Български пощи“ и какво става на този пазар? Ако ръстът на универсални пощенски услуги за 1 година на пазара е 27%, според едната цифра, а според другата 18%, загубата на пазарен дял от „Български пощи“ е 7%. За какво става въпрос? Какво става с „Български пощи“? Каква е държавната политика по отношение на развитието на този сектор? Кой се разпорежда с този пазар?“, запита Жаблянов. По думите му развитието на пазара на универсалните пощенски услуги се дължи най-вероятно на изключителната динамика на развитието на електронната търговия. „Т. нар. сайтове, откъдето хората си купуват различни стоки. Струва ми се, че това е причината да има 7% загуба на пазарен дял. От години няма държавна политика по отношение на „Български пощи“. Освен да се продават имотите на това предприятие на безценица и да се отдават под наем, не съм забелязал нещо друго да се прави там. Липсва всякакъв анализ за тези доклади“, обясни Жаблянов.

Председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков отговори, че от погледа, който има за ЕС, може да каже, че България е единствената страна, в която има нарастване на приходите от пощенски услуги. По думите му не е тайна, че традиционните пощенски услуги, особено последните години, губят място. Според него вече по-модерните услуги са електронната търговия и хибридната поща. Той подчерта, че има нарастване на пощенските пратки с 5% и на приходите с 25%.

По повод отправения въпрос от Жаблянов на какво се дължи разминаването в докладите на КРС Веселин Божков обясни: „Може би има разминаване в доклада, който е чел Валери Жаблянов, защото имахме две заседания на Комисията по транспорт и информационни технологии“. „Не че се явявам адвокат, но комисията в този си състав работи изключително съзнателно. Два пъти разгледахме Годишния доклад за пощенските услуги, тъй като в последния момент настъпиха корекции. „Еконт експрес“, един от най-големите оператори в пощенските услуги дублира два пъти една сума от 6 млн.“, поясни той. „Те дадоха разликата, в първия доклад имаме обем на пощенския пазар от 399 млн., нарастване с 27%. Във втория доклад, който беше приет със съответните корекции, пазарът става 393 млн., нарастването е 25%“, уточни председателят на КРС.

Депутатът от ПГ на ГЕРБ Лъчезар Иванов заяви, че през 2005 г. Тройната коалиция в лицето на Петър Мутафчиев, който беше министър на транспорта, е започнала и поставила основите на разграбването на българските пощи. Според него по това време се е стартирало раздържавяването на българските пощи и се е получило така, че се е дала възможност без българските пощи да са подготвени за една конкурентна ситуация, да бъдат допуснати много частни фирми на пистата на българските пощи.