Фейсбук изтрил десетки хиляди фалшиви акаунти преди изборите в Германия

Марк Зукърбърг заяви, че няма открити следи от намеса в хода на германските избори чрез социалната мреж

Седмици преди парламентарните избори в Германия, състояли се на 24 септември, социалната мрежа Фейсбук е премахнала десетки хиляди фалшиви акаунти, регистрирани във федералната република. Това се казва в изявление, разпространено в сряда от говорителя на Фейсбук Ричард Алън, предаде БТА,, цитирайки ТАСС.

"След съобщенията за чуждестранна намеса в президентските избори в САЩ и Франция работихме в тясно сътрудничество с германските власти по няколко инициативи за борба с дезинформацията, за да направим Фейсук по-безопасна среда, предназначена за естествено включване на гражданите в обществения живот", посочва говорителят.

"За да предотвратим злоупотребите с нашата платформа, стартирахме нова инициатива за премахване на фалшиви акаунти при откриване на подозрителна дейност", обяснява той.

"Социалната мрежа посочва сред партньорите си в Германия федералното ведомство за сигурност в информационната техника Бе Ес И. „Организирахме обучение на парламентаристи и кандидати по въпросите на онлайн сигурността. Създадохме и канал за свръзка с Бе Ес И с цел да обсъждаме въпроси, засягащи сигурността и достоверността в контекста на федералните избори“, отбелязва Фейсбук.

По-рано шефът на Фейсбук Марк Зукърбърг заяви, че няма открити следи от намеса в хода на германските избори чрез социалната мрежа, припомня ТАСС.