Бизнесът и държавата се споразумяха за таксите за пренос на газ

Общество

28-09-2017, 07:30

Снимка:

wikimedia

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

МЕ: Диверсификацията в доставката на природен газ е водещ приоритет

Представители на енергийното министерство и на големите предприятия – консуматори на газ ще се срещат на всеки три месеца

Бизнесът и институциите постигнаха споразумение за въвеждането на новите такси за пренос и достъп до газопреносната система, съобщиха от министерството на енергетиката. Новият модел ще бъде въведен от 1 октомври, с което страната ни ще изпълни изискванията на ЕК.

Комисията за енергийно и водно регулиране се ангажира да следи и контролира ежемесечно приходите на „Булгартрансгаз“ и при констатирани изкривявания да разгледа възможностите за промяна на методиката. Представители на енергийното министерство и на големите предприятия – консуматори на газ ще се срещат на всеки три месеца, за да обсъждат отражението на новия модел и евентуална необходимост от корекции.

„България е последната държава в ЕС, която все още не е променила правилата за ценообразуване. Ако това не се случи, страната е заплашена от глоба, която ще бъде платена от всички“, каза по време на срещата министър Петкова. По нейните думи е необходимо постигането на максимално балансирано решение, за да се избегне тази перспектива. Вчера от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори за пореден път предупредиха, че новият тарифен модел ще увеличи разходите на бизнеса за пренос на енергия.