Турция: Европейската армия не е възможна без Турция - bulgaria.utre.bg

Турция: Европейската армия не е възможна без Турция

28 септември 2017, 07:13 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    public domain pictures

За съжаление, тези които говорят за Турция го правят без да погледнат картата

Сигурността на европейския континент не може да бъде гарантирана без Турция и дългоочакваната европейска армия не може да бъде основана без участието на Турските въоръжени сили. Това каза министърът по европейските въпроси на Турция Омер Челик по време на посещение в Испания, цитиран от турското издание Hurryiet.

„Европейската армия не може да бъде организирана без Турция. Не казвам, че подкрепяме, или не подкрепяме идеята. Но сигурността на Европа не може да бъде гарантирана без Турция“, подчерта Челик. Статичната Европа ще се провали в основаването на общоевропейска армия и затова трябва да се обърне към по-реформистка структура, взимайки Турция на своя страна, докато го прави, допълни турският министър.

„За съжаление, тези които говорят за Турция го правят без да погледнат картата. Турция има огромно стратегическо значение и е на нивото на европейските демокрации“, отбеляза Омер Челик. „Нашата страна е европейска държава с европейска демокрация. Оставяйки Турция извън Европа, би означавало, че всъщност, ЕС се отстранява от геополитическите въпроси и икономически, и дипломатически“, добави той.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Свят