Министър Кралев награди победители от турнир по тенис за хора с увреждания

Красен Кралев: Много е важно да покажем на хората с увреждания, че има къде да спортуват

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи купите на най-добрите състезатели от турнира по тенис на корт за хора с увреждания в столичната зала „София“. Състезанието е част от програмата на Европейска седмица на спорта #BeActive - инициатива на Европейската комисия, на която Министерството на младежта и спорта е координатор.
Министър Кралев проследи мач на смесени двойки от турнира и награди с купи Калин Асенов и Христо Босаков, които заеха съответно първо и второ място в индивидуалното класиране. На церемонията по награждаването присъстваха също изпълнителният директор на Агенцията за хора с увреждания Минчо Коралски, председателят на Българската параолимпийска асоциация Илия Лалов, генералният секретар на Българската федерация по тенис Катерина Генова и най-добрата ни тенисистка в момента Виктория Томова.
Министър Кралев посочи, че основната цел на инициативата Европейска седмица на спорта е да се акцентира върху масовия спорт, включително и за спорта за хората с увреждания. През тази година за първи път по Програма за развитие на хора с увреждания на ММС се реализира проект по тенис за хора в инвалидни колички и интелектуални затруднения. ММС осигурява финансово изпълнението на проекта.
„Когато говорим за масов спорт, няма как да подминем хората с увреждания“, каза Красен Кралев. „Правим много в тази насока през последните години и работим добре с федерацията по тенис. По най-новата ни програма вече се провеждат занимания за хора с увреждания. Много е важно да покажем на тези хора, че има къде да спортуват. В резултат на програмата има много желаещи и разчитам на тези, които вече имат по-голям опит, да им помогнат да се адаптират, защото всяко начало е трудно. Така ще задържим всички, които искат да играят тенис“, завърши той.
Министър Кралев изрази благодарност към федерацията и клубовете по тенис, които оказват съдействие за реализирането на програмата. „Стимулираме всички федерации, които искат да осъществяват такива програми. За следващите години очаквам инициативи от останалите федерации за хора с увреждания. Те ще получат подкрепа от държавата“, коментира министърът.
Той информира, че зала „София“ е адаптирана и достъпна за спортни дейности на хора с увреждания. „Новите съоръжения в държавата се строят така, че да бъдат достъпни за хора с увреждания. Правим всичко възможно да се справим с реконструкцията на старите зали, за да има достъпна среда за тези хора.“
Генералният секретар на Българската федерация по тенис Катерина Генова и Борис Томов, координатор на проекта на федерацията, изразиха благодарности към министър Кралев за подкрепата и съдействието. Те информираха, че благодарение на програмата се е увеличил броят на хора с увреждания, които се занимават активно с тенис.