Ева Майдел бе специален гост на откриването на Европейски дом на иновациите и технологиите

Новооткритият център е клон на Европейския институт за технологии със седалище Будапеща

Европейският дом на иновациите и технологиите в Брюксел ще бъде място, където изследователи, бизнес и европейски политики ще си подадат ръце за нови решения за индустрията и нови бизнес модели. Това коментира българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел при откриването на Европейския дом на иновациите и технологиите в Брюксел на 26 септември.

На откриването присъстваха също и еврокомисарят за образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич, евродепутати и предприемачи.

Новооткритият център е клон на Европейския институт за технологии със седалище Будапеща, създаден по инициатива на ЕС. Този институт свързва иновации и предприемачество, за да търси решения на основни предизвикателства пред Европа като глобалното затопляне, младежката безработица и застаряващото население. Идеята е да бъдат създадени иновативни продукти и услуги, които да адресират тези проблеми, както и да бъде улеснено започването на иновативни компании.

Институтът действа и като мрежа за обмяна на опит, за това как студенти и изследователи, работещи в лабораториите в Европа, могат да станат предприемачи и иноватори. Инициативата е част от Хоризонт 2020 - рамковата програма на ЕС за научни изследвания и иновации.