Талибани поеха отговорност за обстрел на летището в Кабул

Мишена бил самолетът на американския министър на отбраната

Талибани поеха отговорност за ракетен обстрел на летището в Кабул, уточнявайки в Туитър, че тяхна мишена бил самолетът на американския министър на отбраната Джеймс Матис, който е на посещение в афганистанската столица заедно с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предадоха Франс прес и ДПА.
Най-малко шест ракети са паднали във военната зона на международното летище в Кабул, без обаче да нарушат въздушния трафик, съобщи афганистанското вътрешно министерство.
Данните за броя на ракетите варират. Журналист от "Си Би Ес нюз" съобщи в Туитър, че е преброил най-малко 20 експлозии на летището, а според афганистанската медия "Толо нюз" ракетите били между 20 и 30.
Говорител на афганистанското МВР заяви, че най-малко петима цивилни са били ранени при ракетното нападение, съобщи Асошиейтед прес. Той уточни, че една от ракетите ударила разположена до летището къща.
Очаква се Матис и Столтенберг да се срещнат днес с афганистанския президент Ашраф Гани, както и с американски командири и войници от мисията на НАТО "Решителна подкрепа" за обучаване на афганистанските сили. Те вероятно ще обсъдят прилагането на новата американско-афганистанска стратегия, огласена през август от президента на САЩ Доналд Тръмп.