Интерпол прие за свой член Държавата Палестина - bulgaria.utre.bg

Интерпол прие за свой член Държавата Палестина

27 септември 2017, 13:43 | Мила Иванова
  • Снимка:
    facebook

За момента няма коментар по решението от страна на израелското външно министерство

Интерпол прие за свой член Държавата Палестина при гласуване на генералната си асамблея в Пекин, предадоха световните агенции.
"Държавата Палестина и Соломоновите острови вече са държави членки на Интерпол", обяви в Туитър международната полицейска организация, цитирана от Ройтерс.
За момента няма коментар по решението от страна на израелското външно министерство, което по-рано заяви, че израелските усилия за отлагане на гласуването за следващата година са се провалили.
Аргументите на Израел са, че Палестина не е държава и не отговоря на изискванията за членство в Интерпол. Съгласно временните израелско-палестински мирни споразумения, палестинската автономна власт разполага с ограничено самоуправление в окупираните територии - Западния бряг на р. Йордан и ивицата Газа.
"Тази победа стана възможна поради принципната позиция на мнозинството членове на Интерпол", отбеляза в изявление палестинският външен министър Рияд ал Малки. "По този радостен повод Държавата Палестина отново заявява ангажимента си да изпълнява задълженията си и да съдейства в борбата с престъпността и за утвърждаване на върховенството на закона", допълни Малки.
Организацията за освобождение на Палестина съобщи в Туитър, че в подкрепа на палестинското членство са гласували над 75 процента от членовете на Интерпол.
Палестинските власти подадоха заявка за членство в Интерпол през 2015 г. Както съобщиха тогава медиите, с тази стъпка палестинското правителство разчита да върне политическите бегълци, обвинени в Палестина в корупция, за да бъдат съдени според палестинските закони, припомня ТАСС.
През 2012 г. Общото събрание на ООН повиши статута на палестинската власт в международната организация до "страна нечлен", каквато е Ватиканът.
Тази крачка не доведе до пълноправно членство в ООН, но имаше значителни правни последици, даващи на палестинците достъп до международни институции, ако поискат да членуват в тях.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Свят