30 хил. души евакуирани заради експлозия в Украйна

Свят

27-09-2017, 13:02

Снимка:

wikimedia commons

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Около 6000 души евакуирани заради вулкан на Вануату

В радиус от 50 километра е закрито и въздушното пространство

Около 30 хил. души са евакуирани във Виницката област в Украйна, след като поредица от експлозии в склад за боеприпаси в Калиновка причини силен пожар. В района на пожара е изцяло преустановено движението на автомобилния и железопътния транспорт.

В радиус от 50 километра е закрито и въздушното пространство. Временно е преустановено и подаването на природен газ към редица населени места в района. За справяне със стихията са задействани близо 700 души и 149 единици техника. По данни на Генералния щаб на украинската армия сапьорски екипи вече са пристъпъли към разчистване на територията.

Късно снощи след пожар в поделение, разположено край град Калиновка в украинската Виницка област на 270 км западно от Киев, започнаха експлозии в местните складове, където се пазят 188 000 тона боеприпаси и различни оръжия. По предварителната версия на разследващите се смята, че пожарът е умишлен, заяви премиерът на Украйна Володимир Гройсман.

„Специалистите смятат, че това не е самозапалване, тоест е имало външна причина“, каза днес Гройсман. Въпроси от този род ще бъдат коментирани от компетентните органи, уточни той.

Според бившия шеф на украинското външно разузнаване Микола Маломуж обаче в армията на страната „просто липсва модел за гарантиране на сигурността на складовете“.

Засега няма данни за пострадали. В Калиновка патрулират 239 полицаи и няма и потвърдени сведения за мародерски прояви. Според местни жители има „много разрушени къщи“ и човешки жертви, но спасителите съобщиха само за една пострадала жена, настанена вече в болница.