Б. Петков: Готвим реформата в ТЕЛК

Здравното и социалното министерство ще оценяват заболяванията

Реформата в ТЕЛК е на път. Предвижда се експертната комисия да се раздели на две – здравна и социална. Това посочи Бисер Петков, министър на труда и социалната политика, в студиото на бТВ.

По думите му в идеята за реформа заляга логиката здравното министерство да оценява заболяването, а социалното да преценява доколко това заболяване води до функционални дефицити и пречи на човек да изпълнява работата си.

„Няма да има подчиненост между комисиите – за сега те ще са самостоятелни и ще има два етапа на оценка”, уточни Петков. Той успокои, че промените целят единствено да подобрят достъпа на хората до правата, което експертните решения дават, а не да оставят хора без ТЕЛК.

С 14 лв. повече ще получат пенсиите от 350 лв. от 1 юли догодина. Индексирането е по швейцарското правило, отчитащо ръста на доходите и на инфлацията. Така индексирането на всички пенсии от 2018 г. ще е с 3,8 % или 13- 14 лв. От 1 октомври минималната пенсия става 200 лв. и това ще засегне 824 000 пенсионери. 724 000 ще получават по-висока водеща пенсия, а пенсията за общо заболяване при 90% инвалидност става 230 лв. – средно около 16,67 лв.

"Общо 40% от българските пенсионери ще получават по-висока пенсия", заяви Петков. "Предстои отпадане на тавана на новоотпуснатите пенсии през 2019 г. Това е свързано с друга промяна в пенсионната формула - да отпаднат трите най-добри години, участващи в изчисляването на размера на пенсията. Косвен регулатор ще остане максималният осигурителен доход и пенсията ще зависи от осигурителния принос", уточни министърът.

По думите му има ясна тенденция да има по-малко нови пенсионери.

По повод детските надбавки и обезщетения  Петков заяви, че  за обезщетението за гледане на дете през втората година на майчинството, което е фиксирано на 340 лв., може да се промени и предстоят дискусии. По думите му идеята на по-ниското плащане е да стимулира майките да се върнат на работа.

Планът за деинституционализация на възрастните хора на социалното министерство предвижда 5 на сто от домовете за възрастни и хора с увреждания да се закрият в следващите 4 години . Това са осем дома от 160.