Европейската агенция за лекарствата: Общественото здраве в Европа е застрашено

Над 70 процента от персонала на Европейската агенция за лекарствата може да я напусне, ако бъде избран неподходящ град за неин дом

Европейската агенция за лекарствата (ЕАЛ - ЕМА) може да изгуби над 70 процента от персонала си, което ще й попречи да функционира, ако политиците направят грешен избор при определяне на града, където ще бъде централата на агенцията, намираща се в момента в Лондон, предаде Ройтерс.
Като се позовава на проучване сред персонала, ЕАЛ посочва, че между 19 и над 70 процента от служителите й планират да напуснат, когато агенцията се изнесе от  Великобритания заради Брекзита. Решението на служителите зависи от това къде ще бъде новата централа.
Бъдещето на общественото здраве в Европа е застрашено, заявява ЕАЛ. Тя не посочва 19-те града, които са били обсъждани в проучването.
Европейската комисия прави оценка на евентуалния нов дом на ЕАЛ, но решението трябва да бъде взето от лидерите на ЕС, които ще се опитат да постигнат споразумение на следващата си среща през октомври. Окончателно решение се очаква месец по-късно.
Милано, Копенхаген, Атина, Амстердам и Барселона са сред градовете, които биха искали да станат домакини на централата на ЕАЛ, като Милано се оформя като евентуален лидер в надпреварата. София също представи кандидатурата си.
Според ЕАЛ при някои градове запазването на персонала може да бъде доста под 30 процента, което би означавало, че агенцията няма да може да функционира и това може да има важни последици за общественото здраве в ЕС.
Агенцията съобщи миналия месец, че съкращава работата, която не е толкова приоритетна, тъй като се подготвя за нарушаване на дейността си, причинено от Брекзита и необходимостта да смени Лондон с друг град от ЕС.