Нанков: Изграждането на АМ "Струма" е зрелостен изпит за българския строителен бранш

Магистралата трябва да е готова до 2023 г.

Изпълнението на най-сложния участък на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле ще е зрелостен изпит за българския строителен бранш и по сложност, и по скорост на работа, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време седмия дискусионен форум "Строителството през 2018 г. - перспективи и предизвикателства".
Нанков информира, че се очаква през октомври да има положително решение на МОСВ по ОВОС на участъка през дефилето, за да се продължи с останалите процедури, като целта е в средата на 2019 г. да има избран строител и да има строително разрешение. Ако се избере източният вариант на трасето, участък ще бъде разделен на три подучастъка с трима отделни изпълнители, каза министърът. Магистралата трябва да е готова до 2023 г.
Председателят на УС на Камарата на строителите в България Николай Станков съобщи по време на форума, че за разлика от предходната година, когато строителният сектор е бил в застой, тази година - за първото полугодие, се отчита ръст от 20,8 на сто ръст на годишна база, основно от сградното строителство - 28 на сто, което е с дял от 55,5 на сто от общия строителен сектор. При инженерно строителство също се отчита ръст от 12,8 на сто на годишна база. Според Станков тенденцията на ръст до края на тази година и през следващата в строителството ще е устойчива, като се очаква да се дължи основно на това, че стартират редица проекти от този програмен период.