Напрежение в Каталуния преди предстоящия референдум

Испанското правителство няма да признае резултатите от референдума за независимост

Напрежението в Испания, заради предстоящия на 1 октомври референдум за независимостта на Каталуния, ескалира. Испанските власти направиха достатъчно, за да дискредитират и предотвратят референдума за независимост на Каталуния, планиран за края на седмицата. Това заявиха двама високопоставени представители на испанското правителство, цитирани от Ройтерс.

Правителствените представители посочиха, че Каталуния не разполага с избирателна комисия, урни, бюлетини, изборни материали, средства за прозрачно преброяване, както и други средства за произвеждане на референдума. Те добавиха, че резултатите от референдума няма да получат международно признание, нито легитимност.

Според твърденията на представители на правителството в Мадрид, каталунците не разполагат с избирателна комисия, урни, бюлетини, изборни материали, средства за прозрачно преброяване, както и други средства за произвеждане на референдума.

Към Каталуния бяха пренасочени допълнителни полицейски сили с цел предотвратяване на безредици. Точните цифри не са известни, но според различни съобщения между и 3 и 4 хиляди полицаи са изпратени към областта.

По-рано Конституционният съд на страната наложи тежки глоби. Седмината членове на каталунската Централна избирателна комисия ще плащат по 12 000 евро глоба всеки ден, докато не се подчинят на правителството в Мадрид, а 15-те членове на териториалната администрация на автономната област - по 6000 евро на ден.

Испания е изправена пред политическа криза, която някои определиха като най-сериозната от времето на генерал Франко, предава БНТ.