Бизнесът в Гемания иска бързо съставяне на стабилно правителство

Бизнесът в Германия поиска бързо започване на коалиционни преговори и създаване на стабилно правителство

Водещи сдружения на германските индустриалци и търговци приканиха тази нощ най-големите партии в Германия бързо да започнат коалиционни преговори и да формират стабилно правителство, за да бъдат избегнати евентуални щети за бизнес средата в страната, предадоха осведомителните агенции.
"Нашите компании се нуждаят от ясни сигнали. Сега става дума единствено за предотвратяване на вреди за Германия като място за правене на бизнес", заяви Дитер Кемпф, председател на Федералната асоциация на германската промишленост (Bundesverband der Deutschen Industrie - BDI). По думите му в хода на предизборната кампания политиците често са говорили за миналото, а малко за бъдещето. "Връщането към национализма не е алтернатива за нашата страна. Нуждаем се от мащабни инвестиции в Германия предвид занемарените пътища, неадекватната дигитална инфраструктура и многото недостатъци в образованието", се казва в изявлението на ръководителя на лобистката група.
От Асоциацията на германските промишлено-търговски камари (Deutscher Industrie- und Handelskammertag - DIHK) призоваха следващото правителство да повиши драстично инвестициите, най-малкото за да отговори на нарастващото обществено недоволство. "В тези трудни времена се нуждаем от стабилно правителство и коалиционно споразумение, което да се съсредоточава върху инвестициите и ключовите въпроси на бъдещето - инфраструктура, образование, проучвания и иновации", заяви председателят на ДИХК Ерик Швайцер.