Ангела Меркел ще преговаря с три партии за съставяне на коалиция - bulgaria.utre.bg

Ангела Меркел ще преговаря с три партии за съставяне на коалиция

25 септември 2017, 15:52 | Мила Иванова
  • Снимка:
    wikimedia commons

Социалдемократите, които досега управляваха в „широка коалиция“ като по-малък партньор на християндемократите на Меркел, обявиха, че ще преминат в опозиция

Германският канцлер Ангела Меркел обяви днес, че ще води преговори за съставяне на управляваща коалиция с три партии - социалдемократите, Зелените и либералите, предаде ДПА. Християндемократите на Меркел спечелиха най-много гласове на произведените вчера парламентарни избори в Германия, но сами нямат мнозинство. Преговорите за съставяне на правителство се очертават да са сложни поради разпределението на местата в Бундестага, но и заради позициите на политическите сили, които ще бъдат представени в новия състав на долната камара на германския парламент.
Социалдемократите, които досега управляваха в „широка коалиция“ като по-малък партньор на християндемократите на Меркел, обявиха, че ще преминат в опозиция.
Ангела Меркел, канцлер на Германия: Чух изявлението на Германската социалдемократическа партия. Ще останем обаче в контакт и с нея.
След отказа на социалдемократите най-вероятен остава сценарият за т.нар. коалиция „Ямайка“, която да включва Християндемократическия съюз на канцлера и нейната сестринска баварска партия Християнсоциален съюз, плюс либералите и Зелените. Последните две формации вече дадоха да се разбере, че са готови да управляват заедно с християндемократическия блок.
Загубите на проценти от управляващите партии бяха определени като исторически. От Втората световна война насам те не са показвали толкова ниски резулт...
Канцлерът, който ще остане на поста за рекорден, четвърти мандат, отбеляза, че християндемократите са загубили един милион избиратели в полза на националистическата антиимигрантска партия Алтернатива за Германия, предаде ДПА.
Ангела Меркел, канцлер на Германия: Ще се опитам да ги спечеля обратно с добра политика.
Тя увери, че Алтернатива за Германия няма да има влияние в германската политика след изборите, тъй като ще бъде изолирана, предаде Асошиейтед прес.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Свят