Великобритания отрече, че ще плати 40 млрд. паунда за Брекзит

ЕС има три условия към Великобритания, за да даде начало на преговори с Лондон

Главният преговарящ за Брекзит от британска страна Дейвид Дейвис отхвърли информация, че Великобритания е готова да плати 40 милиарда лири (54 милиарда долара, 45 милиарда евро) за уреждане на сметките с Брюксел преди да напусне ЕС, предават британските медии.

"Таймс" излезе с история в събота, позовавайки се на "източник от Брюксел", че ЕС иска 40 милиарда лири, но Дейвис заяви пред БиБиСи, че информацията е измислена. "Няма да съобщя конкретна цифра, би било нелепо да го направя, но си имаме на идея накъде отиваме по този въпрос", поясни той.

Министърът за Брекзит определи исканията на ЕС към Лондон да допринесе за бъдещия пенсионен фонд на съюза като "спорни най-малко".

В петък премиерът Тереза Мей разкри планове за преходен период от около 2 г. след официалното напускане през 2019 г., през който Великобритания ще продължи да спазва правилата на съюза.

Дейвис подчерта, че Обединеното кралство "под никакви обстоятелства" няма да приеме върховенството на Европейския съд след преходния период. Той добави, че е "доста вероятно" да бъде сформирана съвместна система със съдилищата на ЕС и на страната с цел разрешаване на съдебни спорове.

ЕС има три условия към Великобритания, за да даде начало на преговори с Лондон за бъдещите отношения през октомври - уреждане на сметките, съдбата на гражданите на ЕС на Острова и границата на Северна Ирландия с еврочленката Република Ирландия.