Започна референдумът за независимост на Иракски Кюрдистан

Изборните секции отвориха врати в 08,00 часа местно време и трябва да затворят в 18,00 часа

Започна референдумът за независимост, организиран от кюрдското регионално правителство в Северен Ирак. Повечето държави призоваха допитването да не се провежда, тъй като може да отприщи нестабилност и насилие в Близкия изток, информира Ройтерс.

Изборните секции отвориха врати в 08,00 часа местно време и трябва да затворят в 18,00 часа. Окончателните резултати трябва да бъдат обявени в рамките на 72 часа. Очаква се повечето кюрди да гласуват за независимост. Допитването не е правно обвързващо, но ще даде мандат на правителството на Масуд Барзани да започне преговори за отделянето на богатия на петрол регион с Багдад и съседните държави.

Турция, САЩ и Иран се противопоставиха на референдума. Върховният съд на Ирак го обяви за незаконен. Иракският премиер Хайдер ал Абади заяви, че проблемите в региона са резултат от лошо местно управление и сепаратистките настроения само ще ги задълбочат. Той е решен да запази териториалната цялост на Ирак.

Референдумът ще продължи 10 часа. Избирателни секции са отворени в 3 иракски области. Имащите права на глас са 5,6 млн. души. Кюрдското население е около 30 млн. души и живее на територията на няколко държави в региона.