Меркел спечели изборите в Германия

За първи път от половин век насам крайнодясна формация влезе в Бундестага

Управляващият Християндемократически съюз на германския канцлер Ангела Меркел заедно с Християнсоциалния съюз спечелиха федералните избори в Германия. Формация събра 33 процента от гласовете. Както се очакваше, Социалдемократическата партия на Мартин Шулц остана втора политическа сила с 20 процента подкрепа.

За първи път от половин век насам крайнодясна формация - Алтернатива за Германия - влезе в Бундестага като трета политическа сила с 13 процента подкрепа, предаде БНТ.

"Представях си по-добър резултат", каза Ангела Меркел в телевизионен дебат снощи. Според нея обаче резултатите са добра основа за бъдещето, още повече, че зелените и либералите от Свободната демократическа партия веднага заявиха готовност да управляват заедно с нея.

"Скъпи приятели, през последните месеци се борихме за Германия, в която живеем добре и щастливо. Знаем, че сега трябва да поставим основите на икономически просперитет за 5-10 години. Това означава и да запазим сплотеността на Европейския съюз и да градим силна Европа, да се борим срещу нелегалната имиграция и причините за миграцията и да намерим законови начини за противодействие", каза новият стар канцлер.

Горчив ден за социалдемокрацията - така Мартин Шулц нарече деня на изборите в Германия. Той съобщи, че партията му остава в опозиция, но той самият няма намерение да се оттегля от лидерския пост.

Голямата изненада на федералните изборите - популистката Алтернатива за Германия ще бъде третата политическа сила в Бундестага. В бившите източногермански провинции партията изпревари дори социалдемократите и се нареди на второ място. След обявяването на резултатите хиляди недоволни берлинчани излязоха на протест против Алтернатива за Германия, издигайки лозунга, че расизмът не е алтернатива.