Висока избирателна активност в Хамбург и Бавария по първоначални данни

От по-големите градове в Бавария се откроява столицата Мюнхен

Първите данни от гласуването за Бундестаг показват, че има висока избирателна активност в северния ханзейски град Хамбург и в най-голямата федерална провинция – Бавария, съобщава Агенция "Фокус".

От по-големите градове в Бавария се откроява столицата Мюнхен, където към 10 часа (местно време) избирателната активност е била 40,2 %.

В Нюрнберг също има по-висока избирателна активност, отколкото през 2013 г. Хамбург също се отличава с по-голяма избирателна активност в сравнение с изборите отпреди четири години. Според данни от статистическите служби 37,4% от избирателите вече са упражнили правото си на глас.

Независимо какъв ще бъде изходът от изборите за Бундестаг, Ангела Меркел и партията й Християндемократичен съюз (ХДС) са решени да празнуват. В централата на ХДС в Берлин е в ход подготовка за празненство, съобщават източници на изданието. По-рано полицията извърши превантивна проверка на сградата за поставени взривни устройства.

Кандидатът на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) за канцлерския пост в Берлин – Мартин Шулц, упражни правото си на глас, отбелязва националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung. Около 10 часа (местно време) социалдемократът бе забелязан в компанията на съпругата си Инге в избирателната секция в кметството на родния му град Хелрат.

„Надявам се, че колкото се може повече хора ще се възползват от правото си на глас за укрепване на демократичното бъдеще на Федерална република Германия, като дадат гласа си за демократичните партии“, заяви 61-годишният социалдемократ.