Йотова: Каналджийството в България е все още в разцвета си

Все по-често в комюникетата на ЕК присъстват нови трасета минаващи през България

Каналджийството в България е все още в разцвета си. Проблемът е по-скоро в липсата на достатъчно публичност и в премълчаване, отколкото в неговото решаване. Това каза пред журналисти в Ямбол вицепрезидентът Илияна Йотова, предаде БНТ.

"Фактът, че зачестиха случаите, в които нелегални мигранти се извозват в автомобили, че в официалните комюникета на европейските служби все по-често присъства ново сухопътно трасе, което минава през България, Румъния и Словакия за Западна Европа, означава, че това явление в България и сега е в разцвета си. Един от пътищата през Сърбия се затвори, но сега каналджиите, които са много по-гъвкави от официалните власти, очевидно намериха нова възможност да изкарват нелегални мигранти от страната", заяви Йотова.

Вицепрезидентът каза още, че „проблемите с нелегалната миграция не трябва да се замитат под килима, а да се решават, което е дело на всички български институции. Защото става въпрос за сигурността на българските и на европейските граждани, а страната ни е външна граница на Европейския съюз.“

Йотова посочи също, че този въпрос ще бъде поставен с цялата му сериозност по време на председателството на България след няколко месеца. Страната ни има своите естествени съюзници като Италия, Малта и Гърция, а проблемът да бъде сред основните ни приоритети наред с начертаните от правителството.