НАП: Фирмите с неправилни финансови отчети да подадат коригиращи декларации

Портфейл

24-09-2017, 06:00

Снимка:

brokers-bg.com

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

НАП посреща ръководителите на данъчните администрации на страните от ЕС

НАП дават шанс на фирмите до края на септември да внесат т.нар. „коригираща декларация“

1289 фирми в страната са декларирали, че в касите си разполагат с по над 1 млн. лева, съобщиха от НАП. При серия от проверки на данъчните се оказва, че това са неосчетоводени средства, които служителите на компанията са използвали за лични цели и на практика това е данъчно нарушение, което прилагат от години.
 
Росен Бъчваров – говорител на НАП:
 „Фирмените каси са използвани като лични портфейли на собствениците и управителите. И тези пари, счетоводно присъстващи като налични в касата, в една много голяма част от случаите се оказва, че ги няма и това не е изненада. Парите остават неосчетоводен разход като налични на касата и с натрупване на година-две-три се оказва, че много компании би следвало да имат стотици хиляди, а някои дори над милион, които всъщност липсват.“
 
С цел да се реши проблемът в дългосрочен план, от НАП дават шанс на фирмите до края на септември да внесат т.нар. „коригираща декларация“, която ще ги спаси плащане на глоби за данъчни измами.
 
Росен Бъчваров – говорител на НАП:
 „Позицията на НАП е, че подаването на коригираща декларация няма да се разглежда от НАП като данъчни нарушения и няма да води след себе си извършването на допълнителни контролни действия като проверки или ревизии. Т.е. мога официално да потвърдя, че подаването на коригираща декларация, облагането на скритото разпределение на печалбата с 5% данък върху дивидента е достатъчно от гледна точка на НАП да приеме, че става дума за допусната грешка, а не да презюмираме, че са извършвани системно данъчни нарушения.“
 
След приключване на дадения от НАП срок, проверките ще продължат в хиляди фирми, предупредиха от агенцията. При установяване на нарушители, те ще бъдат задължени да платят глоба в размер на 20% от укритата сума и ще им бъде назначена ревизия за 5 години назад.