Увеличава се рискът от разпространение на вируси - bulgaria.utre.bg

Увеличава се рискът от разпространение на вируси

24 септември 2017, 07:00 | Мила Иванова
  • Снимка:
    pixabay

Най-тежкото усложнение, което могат да причинят респираторните инфекции, е вирусна пневмония

С понижаването на температурите традиционно се увеличава рискът от разпространение на вируси. Характерни за есента са инфекциите на носа и гърлото. Най-застрашени от заразяване са децата, възрастните и хората с хронични заболявания.
Личните лекари от София вече отчитат ръст на заразените с вирусни инфекции. През изминалата седмица доктор Николова е прегледала двойно повече пациенти в сравнение с началото на месеца. Голяма част от тях били с висока температура, кашлица, болки в гърлото и запушен нос - симптоми, характерни за есенните вируси.
Д-р Гергана Николова - общопрактикуващ лекар: Ако сте млад, здрав човек и започнете една симптоматична терапия, ако не ви мине в първите 24 часа, обадете се на личния си лекар. Но ако имате малко дете, възрастен родител, имате хронично заболяване - обадете се веднага, защото рискът при тези пациенти е много по-голям.
Най-тежкото усложнение, което могат да причинят респираторните инфекции, е вирусна пневмония, а самолечението с антибиотик не е препоръчително.
Според директора на Националния център по заразни и паразитни болести, в повечето случаи вирусните инфекции се лекуват за около седмица, но около 25% от пациентите боледуват 14 дни.

Проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести: Когато инфекцията продължи по-дълго, вече трябва да се търсят някакви бактериални усложнения. Трябва да се лекува правилно с антибиотици. Говорим за инфекции преди появата на грипната вълна, която обикновено очакваме ноември месец.
Щамовете, които се очакват тази година са познати у нас, уточни Кантарджиев и напомни, че най-подходящото време за поставяне на противогрипни ваксини е месец преди настъпването на грипа. Имунизационният кабинет на Столичната регионална здравна инспекция предлага услугата от средата на септември, но интересът не е голям.
През миналата година в кабинета са имунизирани около 700 души. Противогрипната ваксина е препоръчителна за децата, пенсионерите хората с хронични заболявания, работещите в сферата на транспорта и услугите. Тази година има и нова ваксина, която предпазва от 4 грипни щама.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Снимка на деня:

Килим от цветя в Брюксел
Килим от цветя в Брюксел