Захариева: България е активна част от картата на света - bulgaria.utre.bg

Захариева: България е активна част от картата на света

23 септември 2017, 18:05 | Мила Иванова
  • Снимка:
    МВнР

В последния ден от участието на българската делегация Захариева разговаря с новоназначения заместник генералния секретар на ООН

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева проведе в Ню Йорк 15 двустранни и 6 многостранни срещи по време на 72-ата сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации, информират от МВнР. Министър Захариева заяви, че България е активна част от картата на света, а предстоящото ни председателство на Евросъюза ще затвърди още повече позициите на страната ни като активен фактор в европейската и световна политика.
В последния ден от участието на българската делегация Захариева разговаря с новоназначения заместник генералния секретар на ООН за противодействие на тероризма, както и с външните министри на Алжир, Виетнам, Колумбия и Кувейт.
"Благодаря на България, че от самото начало подкрепи създаването на най-новата ни служба - Офиса за противодействие на тероризма, както и мен самия. Нужни са ни повече съвети от страните-членки на ООН по приоритетите на бъдещата ни работа и разчитам на вас за това", обърна се към Захариева заместник генералният секретар на ООН за противодействие на тероризма Владимир Воронков. Той заема поста от юни 2017 г. и ръководи Офиса за противодействие на тероризма, създаден от генералния секретар Антонио Гутериш.
Приоритети в работата на Воронков ще са борбата с т.нар. чуждестранни бойци, затягането на граничния контрол, противодействието на радикализацията чрез интернет и защитата на жертвите от тероризма.
"Вашите приоритети изискват спешни мерки. Важното е да се борим не само с резултата, но и преди нещо да се случи. Тероризмът вече няма граници и много атентатори се оказаха родени в Европа и са се радикализирали по-късно", каза Екатерина Захариева. Тя посъветва Воронков да работят със социалните мрежи по примера на Европейския съюз, който сключи договор с част от тях за борба с речта на омразата. Новият зам. генерален секретар предложи млади български експерти да се включат в неговия екип.
Противодействието на тероризма бе сред темите и на срещата на министър Захариева с нейния алжирски колега Абделкадер Месахел. Той заяви, че Алжирската народно-демократична република има много малко свои граждани в редиците на Даеш, тъй като правителството осигурява добра перспектива на младежите. Министър Месахел връчи на българския си колега доклад за това как Алжир се справя с радикализацията.
Как да бъдат стимулирани бизнес контактите между България и Кувейт обсъди министър Захариева със своя колега шейх Сабах Халед ал-Хамад ал-Сабах, първи заместник министър-председател и министър на външните работи. "С България имаме дипломатически отношения от 54 години и имаме подписани 21 договора, но трябва да засилим контактите си на високо ниво", изтъкна шефът на кувейтската дипломация. Вицепремиерът Захариева се съгласи с думите му и изтъкна, че работа на дипломацията е да помага на бизнеса и гражданите. Тази година бяха разменени покани за визити на двамата външни министри.
Захариева запозна шейх Сабах ал-Хамад с приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС. Двамата обсъдиха широк кръг от теми от международния дневен ред, политическата ситуация в Близкия изток и борбата с тероризма, която се оказа приоритетна тема по време на сесията на Общото събрание на ООН.
Министър Захариева разговаря и с външната министърка на Колумбия Мария Анхела Олгин Куеляр, като покани латиноамерикански компании да проучат условията за бизнес с български партньори. Мария Куеляр обеща да включи страната ни в програмата на европейската визита на колумбийския министър на търговията и пожела нейният колега да представи възможностите за бизнес с Колумбия пред български браншови организации.  Захариева заяви секторите, в които може да се осъществят успешни партньорства - ИТ, здравеопазване, фармация, образование.
Възможностите за стимулиране на бизнес контактите бе основна тема и на разговора със заместник министър-председателя и външен министър на Виетнам Фан Бин Мин. "Ние може да сме врата на вашите стоки към Европа. Може да разчитате на нас - имаме толкова много възможности, а и България има много приятели във вашата страна, тъй като много граждани на Виетнам са учили в страната ни", изтъкна Екатерина Захариева.
"Имаме много дълги традиционни отношения. Миналата година организирахме голям фестивал на българската роза, който получи широк отзвук", каза вицепремиерът Фан Бин Мин. Той е идвал в България през 80-те години на миналия век, но обеща да посети страната ни догодина.
Министър Захариева прие също с удоволствие поканата да направи визита във Виетнам.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Политика