С понижаването на температурите традиционно се увеличава рискът от разпространение на вируси

Характерни за есента са инфекциите на носа и гърлото

С понижаването на температурите традиционно се увеличава рискът от разпространение на вируси. Характерни за есента са инфекциите на носа и гърлото. Най-застрашени от заразяване са децата, възрастните и хората с хронични заболявания, съобщава БНТ.

Ако сте млад, здрав човек и започнете една симптоматична терапия, ако не ви мине в първите 24 часа, обадете се на личния си лекар. Но ако имате малко дете, възрастен родител, имате хронично заболяване - обадете се веднага, защото рискът при тези пациенти е много по-голям, съветват специалистите.

Най-тежкото усложнение, което могат да причинят респираторните инфекции, е вирусна пневмония, а самолечението с антибиотик не е препоръчително. 

Според директора на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев, в повечето случаи вирусните инфекции се лекуват за около седмица, но около 25% от пациентите боледуват 14 дни. "Когато инфекцията продължи по-дълго, вече трябва да се търсят някакви бактериални усложнения. Трябва да се лекува правилно с антибиотици. Говорим за инфекции преди появата на грипната вълна, която обикновено очакваме ноември месец", казва той.