В навечерието на изборите, канцлерът Меркел запазва преднина

Според последните социологически проучвания, канцлера Ангела Меркел запазва убедителната си преднина

В навечерието на парламентарните избори в Германия една трета от гражданите все още не са решили дали да отидат до урните. Според последните социологически проучвания управляващият Християн-демократически съюз на канцлера Ангела Меркел запазва убедителната си преднина. На второ място е Германската социал-демократическа партия на Мартин Шулц, а трета е популистката и антиимигрантска партия "Алтернатива за Германия".
Определящи за резултатите ще са два фактора - избирателите, които все още не са решили за кого ще гласуват и избирателната активност. Над 30 процента от германците още се колебаят каква бюлетина да пуснат в неделя. Избирателната активност на последните федерални избори през 2013 беше 71,5 процента. Заради вялата предизборна кампания, сега очакванията са за по-ниско участие.

Едно е ясно обаче със сигурност - германците, които ще определят следващите депутати са хора над 50 години. Средната възраст на гласуващите се покачва при всеки следващ вот. Ако през 2005 година тя е била 49 години, през 2017 вече е 51 години. Рекорден брой партии - 42, ще се борят тази година за гласовете на над 61 милиона германци.
Най-активна в социалните мрежи и шокираща с посланията си е сатиричната формация Партията, създадена през 2004 година от редакторите на хумористичното списание "Титаник". В програмата си тя обещава да разреши употребата на алкохол зад волана, купуването на кокаин с рецепта и отвличането на турския президент Ердоган.