ЕК: Лондон поиска да продължи да се ползва от достъпа до единния пазар

Това би станало за ограничен срок до две години, след като Великобритания вече е напуснала

Главният преговарящ от страна на ЕС по въпроса за напускането на Великобритания Мишел Барние изрази очакване да разбере как думите на британския премиер Тереза Мей от днешното й слово във Флоренция ще се отразят в преговорите с Лондон.
Целта ни е да постигнем бързо споразумение, както и възможен преходен период, посочва той в изявление по повод речта на Мей. По-рано днес британският премиер поиска преходен период между края на преговорите и действителното оттегляне на Великобритания от ЕС.
За първи днес Великобритания поиска да продължи да се ползва от достъпа до единния пазар при досегашните условия, както и от съществуващото сътрудничество в областта на сигурността, отчита Барние. Това би станало за ограничен срок до две години, след като Великобритания вече е напуснала, уточнява той.
Ако ЕС прецени, тази нова молба може да бъде взета предвид, при запазване прилагането на общностните правни, бюджетни и надзорни правила, пояснява Барние. ЕС споделя стремежа за установяването на тясно сътрудничество с Лондон, очаквам британските преговарящи да изяснят отраженията от речта на Мей, допълва той.
Европейският главен преговарящ коментира, че речта е изразявала желание за напредък, представлява стъпка напред, но е необходимо съдържанието й да се въплъти в преговорни позиции на британското правителство.
Речта не изяснява как Великобритания възнамерява да поеме отговорността си за последиците за Ирландия от решението за напускане. Великобритания отчита, че държавите от ЕС не следва да платят повече и да получат по-малко заради нейното решение, заявява Барние. Той добавя, че трябва да се прецени дали днешната заявка на Мей за изплащане на дължимото от Лондон към бюджета на ЕС покрива всички поети ангажименти от британска страна към държавите и институциите на Общността.