Петков: Увеличението на пенсиите е решителна крачка към намаляване на бедността

Той отбеляза, че от 1 октомври всички минимални пенсии за трудова дейност ще бъдат увеличени

С увеличението на минималните пенсии за трудова дейност от 1 октомври 2017 г. правителството прави решителна крачка към намаляване на бедността. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на пресконференция във Велико Търново.

„Правителството предприема действия за повишаване на доходите на хората в третата възраст и от 1 октомври ще бъде второто увеличение на минималния размер на пенсиите за трудова дейност. Първото както знаете беше осъществено от 1 юли“, заяви Петков. Той отбеляза, че от 1 октомври всички минимални пенсии за трудова дейност ще бъдат увеличени. Това е зависимост от водещото увеличение на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, чийто размер понастоящем е 180 лв., а от 1 октомври нараства на 200 лв. Заедно с това нарастване всички други пенсии за трудова дейност – инвалидни, наследствени, също ще се увеличат и това ще се усети от над 800 000 български пенсионери, обясни министърът.

„Около 450 000 от тях ще получат второто увеличение основно в размер от приблизително 20 лв. На около 350 000 души, които в момента получават пенсия за осигурителен стаж и възраст в диапазона 180-200 лв., пенсията има ще бъде приравнена на 200 лв.“, уточни министърът. „С изпълнението на този приоритет в управленската програма на правителството, правим решителна крачка към намаляване на бедността сред хората, които са полагали труд и получават пенсия за трудова дейност – над 800 000 български пенсионери“, отбеляза Бисер Петков.