Захариева разговаря с първите дипломати на Казахстан, Либия и Тунис - bulgaria.utre.bg

Захариева разговаря с първите дипломати на Казахстан, Либия и Тунис

22 септември 2017, 10:06 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    МВнР

Срещите бяха част от посещението на вицепремиерът по време на 72-ата сесия на Общото събрание на ООН

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева разговаря с първите дипломати на Казахстан, Либия и Тунис, предава пресцентърът на МВнР.

"Българските компании могат да използват Казахстан като отправна точка за навлизане в Централна Азия - регион, който представлява пазар от 500 млн. души", каза министърът на външните работи на Република Казахстан Кайрат Абдрахманов пред Захариева. Той изтъкна, че първата чужда държава, която е посетил в живота си, е именно България. През 1984 година той е бил на студентски обмен в град Вълчедръм.

Абдрахманов изтъкна, че България може да използва имиджа си от съветско време на износител на качествени зеленчуци и на производител на машини. "Все още имаме добри зеленчуци, а всеки четвърти автомобилен компонент се произвежда у нас", подкрепи думите му Захариева.

Тъй като Казахстан планира да използва изградения комплекс на ЕКСПО 2017 в Астана за център за развитие на високи технологии и стимулиране на start-up компании, министър Захариева предложи България да сподели своя опит в стимулирането на ИТ сектора. "Имаме най-много ИТ специалисти на глава от населението в Европа", заяви българският вицепремиер.

Министър Абдрахманов благодари на България за безрезервната подкрепа в ЕС за стартиране на процеса по отпадане на европейските визи за граждани на Казахстан.

"Българският премиер Бойко Борисов бе първият европейски лидер, който посети Тунис след Арабската пролет. Отношенията с непосредствените съседи на Европейския съюз продължават да са наш приоритет и по време на Българското председателство на Съвета на ЕС", заяви Екатерина Захариева пред тунизийския си колега Кхмайес Джхинуаи. Тя изтъкна, че българските туристи харесват изключително много Тунис като ваканционна дестинация и заяви, че стабилизацията на страната ще възстанови посещенията от България.

"Европейският съюз е приоритет на Тунис и 80% от търговията ни е именно с държави от тази организация", изтъкна министър Джхинуаи и изрази желание да посети страната ни преди началото на Председателството, за да представи напредъкът в реформите на своето правителство.

"Подкрепяме усилията на Гасан Саламе, специалния пратеник на генералния секретар на ООН за Либия, и на неговата пътна карта за политическа стабилизация и реформи", заяви министър Захариева на срещата си с либийския първи дипломат Мохамед Таха Сиела. "Много българи са работили във вашата страна - сподели Захариева. - Време е да подновим връзките си и икономическите контакти."

Министър Таха Сиела се възползва да покани българския строителен бизнес да участва във възстановяването на страната след революцията и изтъкна, че българските строители са известни в неговата родина с качественото изпълнение и конкурентните цени. Захариева заяви, че Либия може да се възползва от възможностите за обучение на млади специалисти в български университети и заяви, че страната ни би искала да отвори отново посолството в Триполи. Така ще се възстанови и издаването на визи на място за либийски граждани, желаещи да посетят страната ни.



Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Политика