Ким Чен-ун отправи нови заплахи

Лидерът на КНДР Направи видеообръщение

Северна Корея може да извърши най-мощното изпитание на водородна бомба в Тихия океан в отговор на заплахите на американския президент Доналд Тръмп да разруши напълно страната, предаде БНТ. Новината дойде от севернокорейския външен министър, който е в Ню Йорк за годишната сесия на ООН.

Напрежението между Пхенян и Вашингтон стана повод за безпрецедентно телевизионно обръщение от самия Ким Чен-ун. От ефира на севернокорейската държавна телевизия, лидерът заяви, че обмисля възможна контрамярка, невиждана в историята.

Войната на думи между Ким Чен-ун и Доналд Тръмп достигна нов връх. Размяната на взаимни лични нападки започна с речта на американския президент пред Общото събрание на ООН, в която той нарече севернокорейският лидер "човекът-ракета" и заяви, че той е поел на "самоубийствена мисия".

В безпрецедентно обръщение към международната общност, Ким Чен-ун се зарича, че Тръмп "ще си плати скъпо" за думите. В изявлението се казва още, че заплахите на Вашингтон не просто не са го уплашили, а точно обратното - убедили са го, че е избрал правилния път. По думите на Ким, в речта си Тръмп е обидил него и неговата държава пред погледа на целия свят и това е било заявка за война.

Съветът за сигурност на ООН отново обсъди ситуацията на Корейския полуостров. Американският държавен секретар Рекс Тилърсън призова Китай да сътрудничи в намирането на решение на кризата в региона.