София и Берлин държат да се спазят точно правилата за нов дом на ЕМА - bulgaria.utre.bg

София и Берлин държат да се спазят точно правилата за нов дом на ЕМА

21 септември 2017, 18:22 | Мила Иванова
  • Снимка:
    МЗ

Обсъдено беше предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС в сектор "Здравеопазване"

 "Целта на избора за релокация на Европейската агенция за лекарствата (ЕМА) е обективно да се прецени кой предлага най-добрите условия и да се демонстрира, че в Европа няма разделение. ЕМА е европейска агенция, чиято същинска задача е да поддържа тясно сътрудничество с всички национални агенции, без значение къде ще се премести занапред Агенцията", заяви държавният секретар на германското министерство на здравеопазването г-н Лутц Стропе на среща със заместник-министъра на здравеопазването д-р Мирослав Ненков, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Д-р Ненков беше начело на българска делегация, която посети Берлин на 20 и 21 септември. Срещата е част от поредица официални визити в европейски столици, във връзка с представянето на българската кандидатура за седалище на ЕМА.
Зам.-министър Ненков изтъкна предимствата на кандидатурата на София: "Много държим да се спазват строго и точно правилата за избор, както са разписани. Сигурни сме, че Германия не участва в договорки извън правилата".
В рамките на проведената среща двете страни обсъдиха необходимостта от ефективни процедури по предоставяне на разрешения за употреба на лекарства в рамките на целия ЕС и евентуално двустранно сътрудничество в повишаването на административния капацитет, например в областта на пускане на пазара на медицински изделия и добрата клинична практика.
Обсъдено беше и предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС в сектор "Здравеопазване". От германска страна беше заявена готовност за комуникация и съдействие, винаги когато София заяви потребност.
Срещата приключи с потвърждаване на интереса от засилване на двустранното сътрудничество в областта на здравеопазването.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Политика