Б. Рановски: С общи усилия ще подобрим черната статистика на пътя

Общество

21-09-2017, 09:15

Снимка:

bnt.bg/кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Днес е Европейски ден без загинали на пътя

Бойко Рановски: Шофьори, бъдете внимателни!

Гражданите да бъдат в течение с промените в законодателството, за да не се изненадват

В ефира на БНТ комисар Бойко Рановски, началник на „Пътна полиция“, призова всички участници в движението да проявяват толерантност и търпение един към друг, с което инцидентите и пострадалите на пътя ще намалеят.

Днес за втора поредна година България участва в Европейския ден без жертви на пътя, като комисар Рановски изрази надежда, че и тази година в рамките на инициативата няма да има нито една жертва на пътя, но подчерта, че това трябва да е целогодишно, а не кампанийно усилие.

Комисар Рановски заяви, че броят на установените нарушения на пътя се е качил почти двойно, като в момента всяка седмица средно се установяват около 17 хил. нарушения на пътя.

Като най-добра мярка за намаляване на превишаването на скоростта комисар Рановски определи въвеждането на система за измерване на средната скорост, каквато има във Великобритания, която е на челно място по най-малък брой загинали на пътя в Европа, докато България води е на последно. Той допълни, че са водени разговори за въвеждането на подобна система по магистралите, но това зависи от въвеждането на други системи като тази събиране на ТОЛ такси, както и от рехабилитацията на пътната мрежа.

Комисар Рановски призова гражданите да бъдат в течение с промените в законодателството, за да не се изненадват, защото тези промени се правят постоянно с цел да се намалят произшествията на пътя.

Той подчерта, че на пътя всички участници в движението трябва да са внимателни и толерантни. "Най-големите инциденти с пешеходци стават в големите градове. Водачите не дават предимство на пешеходците, а те пресичат на нерегламентирани места. Стараем се да контролираме районите на пешеходни пътеки и на учебни заведения, но не може да има полицай на всяка пешеходна пътека", коментира Рановски.

Комисар Рановски посочи, че средно броят на задържаните лица без свидетелство за управление на превозно средство са между 400 и 500 седмично, като от тях поне половината са неправоспособни, т.е. нямат издадено подобно свидетелство. Спрените от движение автомобили във връзка с това са около 7 000, посочи комисар Райновски.

"След приключването на летния сезон, когато трафикът е интензивен, започваме подготовка за есенно-зимния, като обръщаме внимание на хората, че трябва да са готови за този сезон. По отношение на автомобила, трябва да бъдем по-отговорни и той да е подготвен за движение при зимни условия. Водачите трябва да имат предвид, че по пътя ще има изненади, и затова да се кара със съобразена скорост", обясни тоя.

Във връзка с Европейския ден без жертви на пътя МВР публикува брояч на произшествията на пътя за деня.