21 септември - Международен ден на мира

Общество

21-09-2017, 06:10

Снимка:

public domain pictures

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Тазгодишното мото е "Заедно за мира: Уважение, безопасност и чест за всички"

На 21 септември се отбелязва годишнина от провъзгласяването от ООН на Деня на глобалното прекратяване на огъня и отказ от насилие или Международен ден на мира. През 2001 г. всички 191 страни членки на ООН приемат този ден като празник на глобалното прекратяване на огъня и насилието. Тази година мотото на празника е "Заедно за мира: Уважение, безопасност и чест за всички".

Общото събрание на ООН за първи път обявява честването на Международен ден на мира през 1981 г. по инициатива на Коста Рика. До 2002 г. той се чества в деня, в който започва работата на годишната сесия на Общото събрание на ООН - обикновено третия вторник на септември. На 7 септември 2001 г. Общото събрание на ООН единодушно приема Резолюция 55/282, призоваваща към ежегодното честване на 21 септември като Ден на мира и Ден без военни действия.

Всяка година на 21 септември в централата на ООН в Ню Йорк генералният секретар и председателите на Общото събрание и на Съвета за сигурност заедно с "мирните ООН-посланици" участват в специална церемония, включваща биенето на Камбаната на мира. Тази камбана, която е направена от монети от 60 различни държави, е подарък от Сдружението за ООН на Япония и се намира в Западната дворна градина на сградата на Секретариата на ООН в Ню Йорк.