Беата Шидло: България е страна, която трябва да влезе в Шенген

Радвам че мога да бъда ваш гост в периода, когато България се подготвя за Председателството на Съвета на ЕС

Благодаря на България, че толкова добре се справя със задачата да защитава външната граница на ЕС. Това каза премиерът на Полша Беата Шидло след среща в Министерски съвет с българския министър-председател Бойко Борисов.

„Радвам че мога да бъда ваш гост в периода, когато България се подготвя за Председателството на Съвета на ЕС. Полша свързва с това Председателство големи надежди. Радваме се, че основата на програмата е единност. Много неща свързват нашите страни, ние сме приятели и мисля, че днешният ни разговор показа, че имаме много общо“, заяви полският премиер. Полша и България са страни, които смятат, че единността в ЕС и в нашия регион са бъдещето, за нас е важно да бъдем заедно, имаме много общи теми – инфраструктура, социална политика и разбира се сигурността. Благодаря на България, че толкова добре се справя със задачата да защитава външната граница на ЕС“, каза още тя. „България е страна, която трябва да влезе в Шенген. Политиката към Западните Балкани трябва да бъде амбициозна и много отворена“, допълни Беата Шидло.

В ЕС в момента има различни дискусии за Европа на две скорости, затова аз имам впечатлението, че искат да защитят своите интереси, но и да прикрият проблемите, с които Европа често не се справя, например миграцията, изтъкна полският премиер. Ние няма да позволим да бъдем разделени, защото ЕС е безценен за всички нас. За да бъде единен и да може да се развива, той трябва да бъде сигурен дом за своите граждани. За да остане това така, ние всички като мъдри ръководители трябва да помним важните неща. Ние искаме единство. Всяка от страните-членки има свои проблеми, това е естествено. Всеки от нас иска неговата страна да се развива възможно най-добре. Премиерът на нашите страни от този регион показва, че мъдрата политика в сферата на икономиката, сигурността на гражданите, носи добри резултати.

„И днес България е страна, която може да се похвали с чудесни резултати в икономиката, както и Полша. Това са постижения, с които се гордеем и можем да покажем като пример, но искаме целият ЕС да се развива по този начин. А за да може да се случи това трябва преди всичко да бъде сигурен, обединен и солидарен“, допълни още тя. Относно предвижданите промени за командированите работници от ЕС Шидло заяви, че България и Полша ще се подкрепят в търсенето на компромисен проект, който да е приемлив за нашата част на Европа. Тя отбеляза, че днес в Париж полският социален министър Елжбиета Рафалска разговаря с министъра на френското правителство по тези въпроси и изрази надежда, че компромис ще бъде намерен.

„С общи усилия да работим така, че от Албания да Черно море Балканите и всички ние да се чувстваме равноправни членове на ЕС. Това заяви от своя страна министър-председателят Бойко Борисов след срещата с полския премиер. Благодаря за признанието, че България е най-добрата външноевропейска граница, шенгенска. Благодаря и за доверието, че по време на нашето председателство можем да сложим на масата перспективата на Балканите“, обърна се Борисов към полския си колега.

„Що се касае до Балканите всички имаме разбирането, че ако младите хора, работната ръка, нямат подкрепа и перспектива, те ще отидат в посока Западна Европа. Затова много внимателно, с много такт и убеждения, и разговори, взаимни компромиси и мотивирано убеждаване на колегите в ЕС трябва да дадем перспектива на Балканите. Най-вече за хората, които работят и живеят там, за младите хора. В противен случай всичко това отново ще бъде изнесено в посока, където са по-високи заплатите и неравенствата и разликите ще стават по-големи“, коментира той.

„Рецептата е присъединяване, свързаност, туризъм, култура, бизнес. Ние с Полша сме минали по този път и е видима разликата в нашата страни след присъединението към ЕС“, добави той. „Разговаряхме на дълго за срещата ми с френския президент. Беате ми благодари, че защитихме Полша, но с компромиси. Категорични сме, че трябва да положим усилия там, където сме се забавили и имаме по-лоши показатели, за да остане Европа единна и да няма скорости. В същото време трябва да убедим нашите колеги, че правим всичко възможно да го постигнем“, посочи още премиерът Борисов. „И България, и Полша, при спазването на всички екологични норми и имайки предвид нашата зависимост от въглищата и енергетиката, максимално ще се опитаме да продължим живота на топлоелектрическите централи и минодобивната промишленост. Благодаря, че колежката се съгласи да работим заедно пред ЕК“, допълни той.

По темата за командированите работници в транспорта може да се намери компромис. Просто трябва да се водят разговори и да се сложат добри аргументи“, коментира Борисов. По думите му, когато се сложат детайлите на масата, би могло да бъде намерен баланс на интересите. „Трябва да оставим експертите да намерят подобен балансиран вариант, който хем да могат колегите, които са спечелили избори със своята програма, да защитават, хем ние да не понесем големи пасиви“, каза още премиерът.