Обявиха бедствено положение в Мексико

Над 200 души загинаха след земетресение 7.1 по Рихтер

Над 200 загинали и стотици хора в неизвестност - това е равносметката до този момент след унищожителното земетресение в Мексико. Трус със сила 7.1 по Рихтер удари централната част на страната. Силно засегната е столицата Мексико Сити и щатовете Пуебла и Морелос, предаде БНТ.

Трусът срина училище, а под руините му загинаха най-малко 30 деца, 8 остават в неизвестност. Обявено е бедствено положение, спасителните операции продължават.

Това е второ силно земетресение в Мексико от началото на месеца, когато загинаха 90 души.

Следобяд на 19 септември. Трус със сила 7.1 разтърсва централната част на Мексико. С всяка следващата минута, новините за срутени сгради и загинали хора се увеличават. По ирония на съдбата, на този ден страната отбелязва тъжна годишнина - 32-години от унищожително земетресение, при което загиват хиляди. Часове по-рано са проведени и учения за действия при трус.

Сринати до основи са десетки жилищни сгради, както и 7-етажна текстилна фабрика. Летището в Мексико Сити е затворено. Най-страшната новина дойде от училище в столицата, което също рухнало под силата на земната стихия. Под руините му загиват близо 40 деца. Уплашени родители не знаят към кого да се обърнат за съдействие.

"Беше пълен хаос, дойдох веднага след труса, децата ми учат в училище на съседната улица. Видях как сградата се е сринала и изпаднах в паника. Започнах да тичам, тичах, за да намеря децата си и да видя дали са добре. Цял следобед наблюдавам спасителните операции", обясни жител на Мексико Сити.

"Никой не ни дава никаква информация. Единственото, което властите ни казаха, беше, че трябва да проверим в болниците дали близките ни са там. Семейството ми изчезна, не знам къде са и дали са добре", коментира друг очевидец.

Епицентътът е на 123 км югоизточно от столицата Мексико, на 51 км дълбочина. Страната все още се възстановяваше от земетресението със сила 8.1 по-рано този месец, при което загинаха най-малко 90 души.

"Най-важно сега е да продължаваме с издирването на оцелели под срутените сгради и да окажем медицинска помощ на нуждаещите се. Армията и военноморските сили също се включиха в операциите. Това, което се случи, е огромна трагедия, за съжаление много мъже, жени и деца загубиха живота си. Искам да изкажа съболезнованията си на близките на загиналите. Мексико споделя вашата болка", каза президентът на Мексико Енрике Пеня Нието.

40% от столицата и 60% от Морелос са без електричество. Разкрити са центрове за временно настаняване, раздават се продукти от първа необходимост. Към гражданите е отправен призив да останат по домовете си, ако не е наложително да излизат, за да могат спасителните екипи да се придвижват по-бързо по улиците.

Стотици мексиканци подаваха сигнали за засегнати сгради и бедстващи хора в социалните мрежи. Хиляди доброволци се включиха в издирването на оцелели.