Пуснаха за движение тунел „Витиня“ на АМ "Хемус"

Министър Николай Нанков инспектира направения ремонт на съоръжението непосредствено преди пускането на трафика по него

Проверката на тунел „Витиня“ на АМ „Хемус“ показа изключително качество на строителството. Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков след инспекцията на ремонта на дясната тръба на съоръжението. Днес, заедно с председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов и с инж. Светослав Глосов – член на УС на АПИ, министърът провери изпълнените строително-монтажни работи непосредствено преди пускането на трафика през тунела. С възстановяването на движението в тръбата за Варна и на мостовото съоръжение непосредствено след тунела, пътуващите към Велико Търново за честванията на Деня на Независимостта на България от 10 часа днес преминават без ограничения в двете тръби на „Витиня“.
В понеделник - 25 септември, веднага след края на трите почивни дни, ще бъде затворена за ремонт тръбата за София и съоръжението преди тунела. Движението на леките коли и на превозните средства до 10 т ще бъде прехвърлено двупосочно в обновената тръба за Варна. Тежкотоварните МПС над 10 т ще продължат да преминават по задължителния обходен маршрут по път I-1 София - Ботевград. Целта е ремонтните дейности на „Витиня“ да завършат до края на месец ноември и през зимата по АМ „Хемус“ да се пътува без ограничения от строителни дейности.
Обновената тунелна тръба на „Витиня“ е изключително модерна за България и оттук нататък, спрямо възможностите на бюджета, и останалите съоръжения в страната ще бъдат приведени в същия вид - с пожароизвестяване, вентилационна система, видеонаблюдение, обясни министър Нанков.
В най-дългия, 1195-метров тунел в България, вече 15 вентилатора са свързани към автоматична система с вентилационно включване. Съоръжението разполага и с уникална система за пожарна безопасност и пожароизвестяване, които бяха демонстрирани чрез симулация по време на инспекцията. Монтирани са и 374 лед осветителни тела.
Ремонтът се просрочи във времето, но искахме да съчетаем пускането на движението, заедно с това по мостовото съоръжение, което имаше сериозни проблеми от конструктивна гледна точка, обясни регионалният министър и допълни, че целта е била осигуряването на сигурност и безопасност при експлоатация.
Искаме АМ „Хемус“ да е сигурна за преминаване, да отговаря на европейските стандарти, подчерта Нанков. По нея 47 км са само асфалтовите дейности по участъци в лошо състояние След ремонта на десните тръби на тунелите „Ечемишка“ и „Витиня“, остава да бъдат ремонтирани още шест тръби на четирите тунела по магистралата. Необходим е ремонт и на мостови съоръжения. Поне 220 млн. лв. са необходимите средства. Ако има наличен ресурс, ремонтът може да се направи за две години. Затова толкова бързаме с въвеждането на тол таксите, които ще гарантират наличния ресурс и така няма да сме в тежест на бюджета, коментира министърът. От думите му стана ясно, че пътният сектор в момента се издържа чрез проекти, финансирани от европейските фондове, заемни споразумения и излишъка в бюджета. Проблемът с финансирането ще бъде решен чрез въвеждането на тол таксите. Ще има по-добър контрол на качеството и разходването на средствата, подчерта Николай Нанков.
Министърът обяви, че процедурата за избор на изпълнител, който да изгради и внедри тол системата, ще приключи през следващия месец, като предстои отваряне на ценовите оферти. Няма как да има класиране, без тези оферти да бъдат отворени, коментира министърът по повод разпространената през предишните дни невярна информация за избран изпълнител по обществената поръчка. Според поетия ангажимент, тол системата ще заработи към края на 2018 г. и ще започне да генерира на финансов ресурс още с въвеждането й, заяви Нанков.
Състоянието на тръбата към София на тунел „Витиня“, която е ремонтирана в периода 2005-2006 г., е много по-добро. Всички системи на известяване, звукови сигнализации, ново осветление ще бъдат монтирани в рамките на предвидения срок, за да може през есенно-зимния сезон да няма ремонти по АМ „Хемус“, посочи инж. Дончо Атанасов. Ако се изпусне моментът, в който трябва да се извърши ремонт и това не стане в определения срок, разходите за бюджета ще се увеличат. Длъжни сме в рамките на два месеца да приключим ремонта на лявата тръба на Витиня, тъй като започва зимното поддържане след това и няма как да оставим движението в участъка на „Хемус“ в една лента. Мобилизираме всички усилия, за да приключим до края на месец ноември, посочи министър Нанков.
Тунел „Витиня“ е най-дългият у нас - 1195 м. В експлоатация е от 1984 г. Възстановителните дейности в тръбата за Варна стартираха на 27 юни м. г. като движението се извършваше двупосочно в тръбата за София.
Съоръжението е с нова хидроизолация, отводнителна и дренажна система, вентилационна и електрическа инсталация, видеонаблюдение и пожароизвестяване, светофарна уредба, осветление и система за светлинно водене, включително и непрекъснат захранващ източник на евакуационното осветление. Положени са около 28 хил. кв. м хидроизолация, 5 400 т асфалт, 516 т армировъчна стомана и т. н. За отлична вентилация в съоръжението са монтирани 15 бр. реверсивни вентилатори. Тръбата е с енергоефективно LED осветление, като са монтирани 374 бр. осветителни тела.
Ремонтните дейности в тръбата за София на тунел „Витиня“, които ще започнат на 25 септември (понеделник), предвиждат демонтаж на старите осветителни тела и на носещата конструкция, монтаж на нови осветителни тела и конструкцията за тях и захранващи кабели; изграждане на нова електроснабдителна система на осветлението, видеонаблюдение, пожароизвестителна и оповестителна система. Тръбата за София ще бъде и с нова светофарна инсталация, променливи пътни знаци и т. н.
Ремонтните дейности на тунел „Витиня“ се изпълняват от „Автомагистрали“ ЕАД по договора за текущо поддържане на автомагистралния участък.