Преди 15 000 години българският бряг е бил 60 километра навътре в Черно море

Животът

20-09-2017, 10:56

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Морските съдове са с все още стоящи мачти

Изследването на поселищата, открити на 100 метра дълбочина в Черно море показва, че сегашният български бряг е бил на около 60 километра навътре в морето, но потъването се е случило постепенно и това не подкрепя тезата, че Ной е построил своя ковчег тук, преди да отплава и да се спаси от споменатия в Библията потоп. 
Това стана ясно, на пресконференцията в Бургас по повод края на проекта “Black Sea Map”. На различни дълбочини там се намират останки от корабокрушения на кораби от елинистичния, римския , византийския и османски периоди, обхващащи около две и половина хилядолетия.
Морските съдове са с все още стоящи мачти, рулове на място, с товари от амфори и корабно оборудване. С резби или следи от инструменти, които са така ясно разграничими, както в деня, в който са направени от корабостроителите. В много от корабите има структурни елементи и оборудване, невиждани досега и известни само от писмени паметници.
Изследването на поселищата, открити на 100 метра дълбочина показва, че сегашният български бряг е бил на около 60 километра навътре в морето, но потъването се е случило постепенно и това не подкрепя тезата, че Ной е построил своя ковчег тук, преди да отплава и да се спаси от споменатия в Библията потоп.