Антониу Гутериш осъди ядрените опити на Пхенян

Пред лидерите на 130 страни Гутериш пледира за свят без ядрени оръжия

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш откри общополитическите дебати на годишната сесия на Общото събрание на ООН, предаде Франс прес.
Пред лидерите на 130 страни Гутериш пледира за свят без ядрени оръжия и предупреди за опасността от война със Северна Корея.
Гутериш осъди ядрените опити на Пхенян и призова всички членове на Съвета за сигурност на ООН да спазват резолюциите срещу Северна Корея.
"Страхът от ядрената опасност не е абстрактен. Когато напрежението расте, се увеличава и вероятността от погрешни изчисления. Прибързаната и гневна риторика може да доведе до фатални недоразумения. Решението трябва да е политическо. Време е за държавнически подход. Не бива да вървим като сомнамбули към война, заяви генералният секретар", цитиран от ДПА.
Гутериш каза, че само единството в Съвета за сигурност на ООН може да доведе до ядрено разоръжаване на Корейския полуостров и да създаде възможност за дипломатически диалог с Пхенян.
"В по-общ план всички страни трябва да демонстрират по-силна обвързаност с универсалната цел за свят без ядрени оръжия. Страните, притежаващи ядрено оръжие, носят особената отговорност да възглавят това движение", подчерта той.
"Светът става все по-нестабилен, а конфликтите се задълбочават, но този процес е обратим, заедно можем да възстановим доверието и да направим света по-добър за всички", заяви Гутериш, цитиран от ТАСС.
"Съвременните конфликти, включително в Сирия, Йемен, Афганистан и Южен Судан не могат да се решат по военен, а само по политически път", предупреди той.
"Да не се заблуждаваме - не можем да изкореним тероризма, ако не решим конфликтите, сеещи хаос, в условията на който войнстващите екстремисти процъфтяват", отбеляза той.
В речта си Гутериш засегна множество важни за света теми. Във връзка с мигрантската криза той каза, че страните имат правото да контролират границите си, но правата на бежанците и мигрантите непременно трябва да бъдат защитени. Проблемът с миграцията по света може да бъде регулиран с глобално споделяне на отговорността, изтъкна генералният секретар.
"Самият аз съм мигрант, подобно на много от вас, но никой не е очаквал от мен да рискувам живота си в паянтова лодка или в каросерията на камион през пустинята, търсейки работа извън родната си страна. Безопасната миграция не може да бъде запазена за световния елит", каза той.
Гутериш призова също властите в Мианма да прекратят насилието в страната, да определят статута на мюсюлманската народност рохинга и да осигурят безпрепятствен достъп за оказване на хуманитарна помощ на населението.
Лидерът на ООН изрази солидарността си с хората на Карибите и в САЩ, пострадали от урагана Ирма - най-продължителната буря от пета категория, регистрирана някога.
Крайно време е да се откажем от самоубийствените емисии. Днес знаем достатъчно, за да действаме. Науката за климатичните промени е неопровержима, заяви той.
Генералният секретар съобщи, че планира през 2018 г. да свика първа среща под егидата на ООН на ръководителите на служите за борба с тероризма в страните членки.