Илияна Йотова се срещна с Юрий Чайка

Вицепрезидентът Илияна Йотова проведе работна среща с генералния прокурор на Руската федерация Юрий Чайка

Нито една държава не може сама да се пребори с предизвикателствата пред сигурността на гражданите в днешно време. Обмяната на опит, двустранната информираност и координацията между България и Руската федерация в борбата с тероризма са важни и трябва да работим за подобряването им. Това заяви вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, която днес прие на работна среща на „Дондуков“ 2 генералния прокурор на Руската федерация Юрий Чайка.
 
Вицепрезидентът даде висока оценка на подписаната в рамките на посещението на Юрий Чайка Програма за сътрудничество между главните прокурори на България и Руската федерация и призова за скорошни конкретни и добри резултати от споразумението в полза на гражданите.
 
Основните теми по време на разговора бяха борбата с тероризма и корупцията. „Когато става дума за безопасността на гражданите и антикорупционното законодателство, нека оставим експертизата да надделее над политиката“, призова Илияна Йотова по време на разговора.
 
Илияна Йотова и Юрий Чайка се съгласиха, че повече усилия в днешно време институциите насочват към справянето и предотвратяването на киберпрестъпността.
 
Вицепрезидентът Илияна Йотова обърна внимание на радикализацията на млади хора като сериозен проблем и за двете държави. Тя се обяви за повече превантивни комуникационни кампании и по-широка осведоменост между младежите за съвременните прояви на насилие и тероризъм.