НАБЧ сезира Главния прокурор - bulgaria.utre.bg

НАБЧ сезира Главния прокурор

19 септември 2017, 16:55 | Мила Иванова
  • Снимка:
    prb.bg

Национална асоциация „Българско Черноморие“ внася сигнал до Главния прокурор за фалшифицирани местообитания по НАТУРА 2000 в Калиакра от Зелени Балкани и WWF

Национална асоциация „Българско Черноморие“ (НАБЧ) изпраща сигнал до Главния прокурор на Република България Сотир Цацаров, че „Ръководството за определяне на местообитанията с европейска значимост в България”, който е официалният документ, служещ при полева работа за идентифициране на референтните (базисни) за България природни местообитания от Приложение 1 - Директива 92/43 ЕЕС, е подправено в процеса на обявяване на приоритетните хабитати и зони от мрежата НАТУРА 2000.
Става въпрос за нашумелите покрай кризата в Каварна „Понто-сарматски степи“, чието съществуване се оказва не просто необяснимо и необосновано за държавните институции и местните общности, но и напълно незаконно. Проверка на експертите на НАБЧ повдига съмнения и въпроси, че появяването на Понто-сарматските степи в българския правен мир е резултат от документална измама, заради която срещу България е проведена наказателна процедура и има влязло в сила осъдително решение на съда в Страсбург.
Хронологията е, както следва:
През 2005 година  с подпис на министър Долорес Арсенова  е утвърдено ръководството, по което се определят местообитанията в страната, предвид присъединяването ни към ЕС. В това Ръководство под код 6290 фигурират Западнопонтийските божурови степи - като малко местообитание, неприоритетно и не от Европейска значимост, т.е. не е застрашено от изчезване. Определянето на този хабитат е въз основа на академични трудове на Бондев, Цонев и други.
Имайки предвид този факт, към 2005 г. не е имало никакви индикации, че зоните с такива местообитания биха могли да станат обект на драстични рестрикции. Съответно, в период на икономически възход започват инвестиционни проекти в района на Калиакра.
Постфактум, през 2009 година, неясно по чие разпореждане, Ръководството е променено и на мястото на „Западнопонтийските божурови степи“ с код 6290 изведнъж се появяват анонимно, без автор и без налична научна обосновка,  Понто-сарматските степи с код 62C0 – вече приоритетно, „със звездичка“ местообитание. То обхваща почти 25 000 декара и създава предпоставки за драстични ограничения на човешките дейности в района на Приморска Добруджа.
Основните съмнения за закононарушения идват от факта, че никъде в подмененото ръководство от 2009г. не е описано кой експерт и на базата на какви научни данни е включил Понто-сaрматските степи с код 62С0. По каква причина, от кого, как и защо, Понто-сарматските степи, които не са характерни за нашата държава, са определени като приоритетно местообитание 62C0?
Друго, което се вижда е, че в преамбюла на подмененото ръководство от 2009г . продължава да присъства местообитание Западнопонтийски божурови степи 6920, което е описано и включено в ръководството от научния работник Веска Русакова.
От съществена важност е и друг факт, че такова местообитание не фигурира в нито един текст, послужил за основа на ръководството.
Въз основа на повдигнатите съмнения, Национална асоциация „Българско Черноморие“ подаде сигнал до Главния прокурор, целящ да се образува проверка по съмнения за подмяна, фалшификация и/или незаконни и необосновани промени в „Ръководството за определяне на местообитанията с европейска значимост“, заради които  за България възникват следните негативни последици:
* -    Плащания по наказателната процедура и осъдителното решение и санкции от Европейската Комисия
* -    Вълна от съдебни искове срещу държавата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, нанесени върху хилядите собственици на земи и предприемачи в района, претърпели пропуснати ползи и вреди за стотици милиони.
* -    Общи щети за държавата вече се измерват с милиони евро, без да са отчетени загубите на собствениците на засегнати от измамата земи и проекти.
Ние, от Национална асоциация „Българско Черноморие“, настояваме да се разкрие кой е подменил неправомерно местообитание Западнопонтийски божурови степи с код 6290 със приоритетното местообитание Понто-сарматски степи с код 62С0. За да се разбере истината е необходимо да се вземат обяснения от: министрите, които са били начело през този период на околната среда и водите, началниците на дирекции и експертите от МОСВ, научните работници, които са вписани като изработили местообитанията в двете ръководства от 2005г. и 2009г., а също така от управляващите тогава Зелени Балкани и WWF- Дунавско-карпатска програма, както и редакторите и коректорите на издадените ръководства.
Публичното изнасяне на горните факти ще помогне на потърпевшите собственици на земи и инвеститори да разберат, освен към държавата, към кого още да насочат справедливите си материални искове за понесените загуби и пропуснати ползи, отделно от наказателната отговорност.
19.09.2017

Приложения:
-Факсимиле от Ръководството за определяне на местообитанията с европейска значимост от 2005г. с подпис на министър Долорес Арсенова. В него не фигурират „Понто-сарматските степи“ с код 62СО като приоритетно местообитание.
-Факсимиле от подправеното „Ръководството за определяне на местообитанията с европейска значимост“ от 2009г., където на мястото на „Западнопонтийски божурови степи“ с код 6290 са включени анонимно „Понто-сарматски степи“ с код 62СО като приоритетно местообитание.

Национална асоциация „Българско Черноморие“
Димитър КанариевКоментари (5)

Потребител
НАБЧ сезира Главния прокурор
Да си го сезират колкото искат. Тома Белев явно е недосегаем за закона, след като толкова години го показваше и унищожаваше и никой не посмя да му каже каквото и да е.
20 септември, 22:58 ч.
Потребител
Красимира
Браво. Дано Цацаров този път поне на разпити ги привика тия тарикати, които окрадоха бедния български народ. От както съществуват тия зелени НПО-та само се изливат пари от бюджета за техните дейности, а природата ни е в още по-трагично състояние.
20 септември, 22:48 ч.
Потребител
Павел
Така като гледам се очертват няколко разбойнически семейства в България: Василеви, Прокопиеви, Тома Белев и жена му и др.
20 септември, 19:09 ч.
Потребител
Паци
И отновое зелените са се опитали да си подередят схемичката, ама няма да им мине номера тоя път.
20 септември, 18:15 ч.
Потребител
Емил
браво на набч, от тук нататък топката е в краката на главния прокурор, който трябва да обърне сериозно внимание на този сигнал. не може тия да си развяват коня ненаказано и това да продължава толкова време
20 септември, 10:44 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Региони