К. Вълчев: Поне 18% от първокласниците не знаят български - bulgaria.utre.bg

К. Вълчев: Поне 18% от първокласниците не знаят български

19 септември 2017, 08:12 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    btv.bg/ кадър

Между 130 и 150 хил. деца отпадат преждевременно

Малко над 200 хил. деца на възраст между 5 и 18 години липсват от образователната система. Това отчете министърът на образованието Красимир Вълчев в ефира на бТВ. Данните са след засичане на информационните системи на ГРАО и Министерството на образованието и науката (МОН).

"Голяма част от тези деца са трайно извън страната, други живеят на различни адреси, които ще трябва да бъдат обходени, трети вече са се записали (към 15 септември) в образователната система. Ще имаме информация за всички деца и ученици най-рано към 15 октомври, посочи Вълчев. За всяко дете ще има данни дали е в системата, или е в чужбина, ще имаме и предписани мерки за тези деца", каза министърът.

"До вчера 1100-те екипа за съвместна работа са посетили 50 хил. адреса. Екипите включват педагогически специалисти, представители на Агенцията за социално подпомагане, на Държавната агенция за зарила на детето, на детски педагогически стаи. Първото, което правят, когато посетят адреса, е да убедят родителите или настойниците да запишат детето. Има и санкции, а посещаемостта е обвързана със семейните помощи за деца. Заедно с Министерството на труда и социалната политика ще предложим и други социални плащания да се обвържат с посещаемостта на училище", каза гостът.

"Процентът на преждевременно отпадане у нас е между 13 и 14, или между 130 и 150 хил. деца – те не са завършили гимназиален етап, една значителна част от тях са отпаднали по-рано. Това е значително предизвикателство пред страната", посочи Вълчев.

"Много важно е децата да посещават и детска градина, за да може в първи клас най-малкото да знаят български език, каза още министърът. За между 18 и 24% от първокласниците българският не е майчиният им език", посочи той.

Помолен да коментира агресията в училище, той посочи, че агресията като цяло е един от проблемите на цялото общество. В него се проектират много фактори на средата и не можем да го решим с единични мерки. Вълчев посочи, че се надява от следващата година да има повече психолози в училищата. По думите му индивидуалната работа с детето е ключът към борба с агресията.Коментари (1)

Потребител
европеец
Това,че българският не е майчин,неозначава да не се учи.Още в първи клас трябва поне 3-4 часа ежедневно да са по български език.Като отидеш в щатите,дори в Германия,никой не го интересува майчиния ти език,говориш и учиш техния.Твоя вечер у дома с близки,през останалото време [ още... ]
19 септември, 19:54 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета