Банов взима участие в Деня на отворените врати по проекта Black Sea Map

Политика

19-09-2017, 06:16

Снимка:

btv.bg/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Боил Банов: Децата трябва да вярват в себе си, от тях зависи успеха на родината ни

Заедно с него ще вземе участие заместник-министърът на културата Амелия Гешева

Днес от 13.00 ч. на пристанището в Бургас ще се проведе Ден на отворените врати по повод представянето на резултатите и постиженията на проекта Black Sea MAP. Гости на събитието ще бъдат министърът на културата Боил Банов и зам.-министърът г-жа Амелия Гешева, предаде пресцентърът на Министерството на културата. Изследователският кораб „Хавила суб сий“ ще бъде в Бургаското пристанище срещу Морска гара и ще бъде отворен за посетители.

Морски археологически проект Черно море е дългосрочен морски археологически проект, който се осъществява в българската акватория на Черно море между 2015 г. и 2017 г. Проектът е финансиран от дарение от Фондация за експедиции и образование, Великобритания.

Основните партньори в проекта са Центърът за морска археология (ЦМА), Университет на Саутхемптън, Великобритания и Центърът за подводна археология (ЦПА), България, подпомагани в работата си от специалисти от НАИМ, БАН, България, Университета на Кънектикът, САЩ, Морския археологически научно-изследователски институт, Sodertorn (MARIS), Университета на Sodertorn, Швеция и Гръцкия център за морски изследвания (HCMR). Основната цел на проекта е осъществяването на морски археологически проучвания в българските води на Черно море, за да бъде картографирано подводното културно наследство на България. По този начин проектът ще допринесе за създаването на база данни за човешката дейност в региона през праисторическите и исторически периоди и за влиянието на тази дейност върху околната среда.

Центърът за подводна археология (ЦПА) е български държавен културен институт, самостоятелно юридическо лице на бюджетна издръжка към министъра на културата. Основните задачи на Института са свързани с опазването, проучването, и документирането на културното наследство под вода в български териториални води и българската изключителна икономическа зона в Черно море, както и във вътрешните водни басейни на Република България. Центърът за подводна археология дава експертни становища по искане на държавни органи и структури във връзка с опазване на подводното културно наследство на Република България.