Роснефт се включва в надпреварата за строежа на газопроводи в иракски Кюрдистан

Кюрдистан иска да организира референдум за независимост на 25 септември

Полудържавният руски петролен гигант Роснефт съобщи днес, че преговаря с властите в иракски Кюрдистан, които искат да проведат референдум за независимост, за да построят газопроводи за износ на газ за Турция, предаде Франс прес цитирана от БТА.
В съобщението е посочено, че Роснефт се надява до края на годината да бъде финализирано споразумение за изграждане на система за пренос на газ.
Мрежата, за която се преговаря с кюрдските власти, ще има за цел не само да захранва електроцентралите и заводите в региона, но и да се изнасят значителни количества към Турция и европейския пазар.
Според Роснефт вътрешната газова мрежа в Кюрдистан би трябвало да започне да работи още през 2019 година, а по газопровода да започне да се изнася газ през следващата година с годишен капацитет от 30 милиарда кубични метра.
Петролната компания, половината от която е притежание на руската държава, а ръководителят й Игор Сечин е приближен на президента Владимир Путин, играе все по-голяма роля в стратегическите амбиции на Русия, подписвайки големи договори с Китай, Индия, Венецуела и други страни.
Кюрдистан иска да организира референдум за независимост на 25 септември, на иракският Върховен съд днес нареди допитването да не се провежда.
Богатата на петрол автономна област отдавна развива сътрудничество с Русия при производството на течни изкопаеми горива. Петролният филиал на газовия гигант Газпром спечели договори в Кюрдистан въпреки недоволството на Багдад, отбелязва АФП.
В началото на годината Роснефт подписа предварително споразумение с властите в Кюрдистан за построяване на петролопроводи за износ на петрол.