Фермите, в които откриха яйца с фипронил, остават под възбрана

Над 350 000 яйца с по-високо от разрешеното съдържание на фипронил бяха изтеглени от търговската мрежа и складовете на фирмите производители

Продължават проверките в птицефермите, в които бяха открити яйца с фипронил. Все още не е ясно как точно се е стигнало до замърсяването. От Националния център по обществено здраве обясниха, че евентуални последствия за здравето след консумация на заразени яйца може да има само ако се консумира прекалено голямо количество за кратко време, съобщават от БНТ. Въпреки това съветват всеки, който е купил яйца от замърсените партиди, да ги върне в магазина.
Над 350 000 яйца с по-високо от разрешеното съдържание на фипронил бяха изтеглени от търговската мрежа и складовете на фирмите производители миналата седмица. Случаят се проверява и от прокуратурата. Доктор Светла Цолова от Националния център по обществено здраве коментира, че фипронилът е токсичен и може да окаже вредни ефекти, но всичко зависи от дозата и от продължителността на въздействието.
Светла Цолова - Национален център по обществено здраве: Фипронилът е вещество с остра токсичност. Елиминира се, но сравнително бавно, което при повтаряне създава условия за натрупване в организма. Полуживотът му в организма може да достигне десет дни.
Д-р Цолова допълни, че при отравяне с фипронил страда централната нервна система и ако се стигне до отравяне, симптомите са гърчове, тремори, нарушения на походката и равновесието. Засегнатите органи може да бъдат черен дроб, бъбреци и щитовидната жлеза.

Днес земеделският министър потвърди, че изтеглянето на заразените яйца продължава. Скоро се очаква да излязат резултатите от пробите, взети миналата седмица от различни партиди на фермите в Поликраище.
Румен Порожанов - министър на земеделието, храните и горите: Вчера минах в 2 от веригите. Не видях някаква паника сред потребителите да гледат номера на яйца и т.н. С пълното съдействие на всеки един търговски оператор яйцата се изтеглят и подлежат на унищожаване.
И в Западна Европа, откъдето тръгна заразата, в момента текат прокурорски проверки заради фипронила в яйцата. Причината е късното известяване за заразата.
Държавите трябва да сигнализират в рамките на 24 часа когато има хранителен проблем и зараза. Белгия и Холандия обаче сигнализираха твърде късно. Затова и сега текат проверки, за да се установи колко време този дезифектант е бил използван в тези държави и защо те не са сигнализирали ЕК.

През следващата седмица в Брюксел ще има среща на върха, свързана с фипрониловия скандал. На нея министри на земеделието и комисари ще работят по изготвяне на по-ефикасна система за бързо информиране на държавите при подобен проблем.