НАТО избра нов председател на Военния комитет

Всяка година Военният комитет заседава два пъти в Главната квартира на НАТО в Брюксел и още веднъж в една от страните членки

Началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев участва в редовна годишна конференция на Военния комитет на НАТО на ниво началници на отбраната, която се проведе в периода от 15 до 17 септември в албанската столица Тирана, съобщи пресцентърът на МО.
Конференцията започна с провеждането на сесия относно усилията на Алианса по проектирането на стабилност. Обсъдени бяха конкретни предложения във връзка с военния принос в подкрепа на цялостен, систематичен и съгласуван подход.
Началниците на отбраната приветстваха постигането на начална оперативна способност на Центъра за съгласуване действията на южния фланг, както и важната роля, която той ще играе за подобряването на регионалната осведоменост на Алианса и възможността за предвиждането на кризи. Подчертана бе важността от продължаването на сътрудничеството с други заинтересовани организации и по-конкретно с Европейския съюз.
Участниците в годишната конференция на Военния комитет на НАТО дадоха насоки към Международния секретариат и стратегическите командващи да продължи концептуалната дейност по прегледа на командната структура на Алианса с цел постигането на нейната адекватност, стабилност, гъвкавост и способност за отговор на всяка заплаха от различнa посокa.
Началниците на отбраната потвърдиха подкрепата си към Афганистан и подчертаха, че мисия "Решителна подкрепа" трябва да продължи до постигане на предварително заложените цели. Командващият на КФОР ги запозна  с актуалното развитие на ситуацията в Косово и ролята на мисията на Алианса за поддържане средата на сигурност.
Конференцията завърши с избора на следващия председател на Военния комитет на НАТО. Беше приета кандидатурата на Главен маршал от Кралската авиация Сър Стюарт Пийч, началник на отбраната на Великобритания. Той ще встъпи в длъжност от лятото на 2018 г.
Всяка година Военният комитет заседава два пъти в Главната квартира на НАТО в Брюксел и още веднъж в една от страните членки. Освен операциите и мисиите на Алианса началниците на отбраната обсъждат постигането на консенсус в това как НАТО най-добре да отговаря на глобалните предизвикателства пред международната сигурност.